Σχεδιασμός και εφαρμογή μεθόδων βιολογίας και μικροβιολογίας: διερεύνηση επιδημιών, εκτίμηση βιολογικού κινδύνου - Αλεξοπούλου, Ειρήνη (2018)
Το φυσικό περιβάλλον και όλοι οι χώροι στους οποίους συναθροίζεται ο ανθρώπινος πληθυσμός χαρακτηρίζονται από τεράστιο αριθμό μικροοργανισμών διαφόρων ομάδων. Ορισμένοι από αυτούς είναι παθογόνοι ή δυνητικά παθογόνοι και η μεταφορά τους είτε με φυσικό τρόπο μέσα στο περιβάλλον είτε λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας είναι δυνατόν να διασπείρει τους μικροοργανισμούς στον πληθυσμό μολύνοντάς τον. Ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση παθογένειας και την εξάπλωση μιας επιδημίας. Ο κύριος στόχος της παρούσας εργασίας είναι η συνεκτική περιγραφή του Σχεδιασμού και της Εφαρμογής μεθόδων Βιολογίας και Μικροβιολογίας στον τομέα της επιδημιολογικής διερεύνησης. Η προσέγγιση του θέματος είναι σφαιρική και προσανατολίζεται στην σύνδεση και συνεργασία πολλών επιστημονικών κλάδων με σκοπό την κατανόηση και αντιμετώπιση των επιδημιών, την ανάπτυξη της ερευνητικής δραστηριότητας και την ολοκληρωμένη διαχείριση του Βιολογικού Κινδύνου αναβαθμίζοντας την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας.