Ναύκρατις: χρονολογικά ζητήματα σχετικά με την ίδρυση της πόλης - Αρναουτίδου, Ελένη (2018)
Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μελετητές ακόμη και σήμερα αναφορικά με την ίδρυση της Ναύκρατης είναι ο συνδυασμός των ιστορικών πηγών, και κυρίως του Ηρόδοτου, με τα αρχαιολογικά δεδομένα από την περιοχή της Ναύκρατης. Ενώ, λοιπόν, η πλειονότητα των αρχαιολόγων τείνουν μέχρι σήμερα στην άποψη ότι η Ναύκρατη ιδρύθηκε στα τέλη του 7ου αιώνα, καθώς η πρωιμότερη ελληνική κεραμική στη θέση χρονολογείται στο 620-610 π.Χ., ο Ηρόδοτος δηλώνει πως η περιοχή δόθηκε στους Έλληνες ως εμπορική αποικία από τον Άμαση, η βασιλεία του οποίου ξεκίνησε μόλις το 570 π.Χ. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την παραπάνω προβληματική προσεγγίζοντας όλες τις παραμέτρους που επηρέασαν τη διαδικασία ίδρυσης της συγκεκριμένης θέσης, καθώς και τις κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές συνθήκες της περιόδου, σύμφωνα με τις οποίες καθορίστηκε ο ρους της ιστορίας της Ναύκρατης. Παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι αρχαίες ελληνικές και αιγυπτιακές πηγές που αναφέρονται είτε στη χρονολογία ίδρυσης, είτε στον εμπορικό καθαρά χαρακτήρα της Ναύκρατης, ενώ παράλληλα, μέσα από την προβολή των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων από τις πρώτες κιόλας ανασκαφές του 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα, γίνεται μια προσπάθεια ανασύστασης της εικόνας και της λειτουργίας της αρχαϊκής Ναύκρατης. Τέλος, η έρευνα εστιάζει στο συνδυασμό και στη σύνδεση όλων αυτών των ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων, με σκοπό την ασφαλέστερη προσέγγιση της χρονολογίας ίδρυσης της Ναύκρατης.