Εμπειρική διερεύνηση των επιμορφωτικών αναγκών των εποπτών/τριών δημόσιας υγείας (υγιεινολόγων Τ.Ε.) που υπηρετούν στις 13 περιφέρειες της χώρας βασισμένη στις αντιλήψεις των ίδιων - Τζίκου, Αμαλία; Tzikou, Amalia (2018)
Αντικείµενο της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση των επιµορφωτικών αναγκών των εποπτών/τριών δηµόσιας υγείας (Υγιεινολόγων Τ.Ε) που υπηρετούν στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας. Το δείγµα της έρευνας αποτελείται από 68 επόπτες/τριες δηµόσιας υγείας, οι οποίοι/ες κλήθηκαν να συµπληρώσουν ένα ερωτηµατολόγιο που σχεδιάστηκε για τους σκοπούς αυτής της έρευνας. Οι επόπτες/τριες δηµόσιας υγείας ανέφεραν πως δεν έχει γίνει στο παρελθόν κάποια διερεύνηση των επιµορφωτικών τους αναγκών από κάποιον επίσηµο φορέα. Ενδεχοµένως αυτό να αιτιολογεί και το ότι έχουν µέτρια ικανοποίηση από τα επιµορφωτικά προγράµµατα τα οποία έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν. Επίσης, οι επόπτες υγείας έχουν γνώσεις σχετικά µε τις αξίες δηµόσιας υγείας, αλλά υπάρχει ανάγκη επιµόρφωσης περισσότερο στον τοµέα της ερµηνείας και απάντησης σε αιτήµατα για πληροφορίες δηµόσιας υγείας από µέρους των πολιτών, καθώς και στον τοµέα στρατηγικών αλλαγής της συµπεριφοράς των πολιτών σε κοινοτικό επίπεδο. Η πλειοψηφία των συµµετεχόντων στην έρευνα θα ήθελε η επιµόρφωσή τους να είναι προαιρετική και να συµµετέχουν στην διαδικασία σχεδιασµού της. Επιπρόσθετα, επιθυµούν τα προγράµµατα αυτά να είναι περισσότερο πρακτικά, µικρής διάρκειας και επαναλαµβανόµενα, να ενσωµατώνουν ποικίλες επιµορφωτικές δραστηριότητες και να ανταποκρίνονται σε διαπιστωµένες ανάγκες των υγιεινολόγων. Τέλος, το κόστος είναι εκείνος ο παράγοντας που θα εµπόδιζε τους επόπτες/τριες δηµόσιας υγείας να συµµετάσχουν σε ένα επιµορφωτικό πρόγραµµα, σε αντίθεση µε το οικονοµικό κίνητρο. Επίσης, παράγοντες που θα µπορούσαν να επηρεάσουν την απόφασή τους να συµµετάσχουν σε ένα επιµορφωτικό πρόγραµµα είναι η χρονική του διάρκεια, ο τόπος και ο χρόνος διεξαγωγής, καθώς και η έλλειψη κύρους του εκπαιδευτικού φορέα.