Συγκριτική μελέτη των μοντέλων εκπαιδευτικού σχεδιασμού για το e-Learning: πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, εφαρμογές και θεωρητικό υπόβαθρο - Διαμαντοπούλου, Κυριακή (2018)
Η ραγδαία ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μάθησης τα τελευταία χρόνια ανέδειξε τις ιδιαίτερες ανάγκες εκπαιδευτικού σχεδιασμού στα νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, όμως “δεν είναι η ίδια η ηλεκτρονική μάθηση, αλλά ο καλός σχεδιασμός που κάνει τη διαφορά” (Horton, 2006). Τα μοντέλα εκπαιδευτικού σχεδιασμού είναι συνήθως οπτικές αναπαραστάσεις, όπως και διαγράμματα ροής, που περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθούνται σε ένα έργο σχεδιασμού και συχνά παρουσιάζουν μια εξιδανικευμένη άποψη του θέματος (Richey, 2013: p. 158). Αποστολή τους είναι να περιγράψουν, να καθοδηγήσουν, να προβλέψουν ή να ερμηνεύσουν στοιχεία της διαδικασίας του σχεδιασμού (D. H. Andrews & Goodson, 1980). Λόγω των διαφοροποιημένων προσεγγίσεων και ποικίλων αναγκών, τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν και εφαρμόστηκαν πολλά μοντέλα εκπαιδευτικού σχεδιασμού, μεταξύ των οποίων διακρίνονται τα ADDIE, ASSURE, Dick & Carey, Kemp, RSD2, Ευέλικτες μεθοδολογίες (Agile), ταχεία προτυποποίηση και SAM, τα οποία και εξετάζονται στην παρούσα εργασία. Σκοπός της τρέχουσας εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη των μοντέλων αυτών και η κατηγοριοποίηση τους με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνεται η επιλογή του κατάλληλου μοντέλου ανάλογα με το είδος της παρέμβασης, τις προτιμήσεις, τις προσεγγίσεις και τις δυνατότητες της ομάδας και του φορέα σχεδιασμού. Τα μοντέλα εκπαιδευτικού σχεδιασμού ταξινομήθηκαν με βάση δύο ομάδες κριτηρίων. Η πρώτη βασίστηκε στα βασικά θεωρητικά και φιλοσοφικά χαρακτηριστικά τους και η δεύτερη στην ειδίκευση των μοντέλων ανάλογα με τις ανάγκες, τις απαιτήσεις, τους διαθέσιμους πόρους και τις δυνατότητες της εκπαιδευτικής παρέμβασης. Το συμπέρασμα της τρέχουσας ανάλυσης ήταν ότι κάθε μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικό πλαίσιο, περιεχόμενο διαφορετικής κλίμακος, διαφορετικούς εκπαιδευόμενους και από σχεδιαστές διαφόρων επιπέδων εμπειρίας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο εκπαιδευτικού σχεδιασμού, καθώς και πρόβλεψης νέων μοντέλων.