Ναυτιλία και αέριοι ρύποι: μια μελέτη του διοξειδίου του άνθρακα - Μανουσάκη, Δήμητρα (2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται και αναλύει την συνεισφορά της ναυτιλιακής δραστηριότητας στις διεθνής ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, με ιδιαίτερη έμφαση στο διοξείδιο του άνθρακα, ως το πιο σημαντικό εξ αυτών, στην γήινη ατμόσφαιρα. Επιπλέον παρουσιάζει το κανονιστικό πλαίσιο μείωσης αυτών των εκπομπών, καθώς και τις σχεδιαστικές/τεχνολογικές μέθοδοι, τα λειτουργικά μέτρα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα βιοκαύσιμα. Τέλος, διεξάγεται μια έρευνα για τον υπολογισμό της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ένα υποθετικό επιβατηγό πλοίο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.