Ο χαρακτήρας στο σύγχρονο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο με θέμα το διαζύγιο - Νύκτα, Ιουλία (2018)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των λογοτεχνικών χαρακτήρων που πρωταγωνιστούν στα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία με θέμα το διαζύγιο. Τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι λογοτεχνικοί χαρακτήρες επιχειρήθηκε να αναδειχθούν μέσα από την ανάλυση και τη συγκριτική μελέτη έντεκα τίτλων βιβλίων, ελληνικών και μεταφρασμένων, που κυκλοφορούν σήμερα στην ελληνική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδικά βιβλία επιλέχθηκαν μεταξύ της δεκαετίας 2006 έως 2016 καθώς η συγκεκριμένη περίοδος κρίθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για να εξεταστεί το κοινωνικό φαινόμενο του διαζυγίου, λόγω της γενικότερης κοινωνικο-οικονομικής αστάθειας που επικρατεί στη χώρα μας. Πιο αναλυτικά, εξετάστηκε ο ρόλος του πατέρα, της μητέρας και του ευρύτερου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς και ο ρόλος τρίτων απέναντι στο παιδί, όπως αυτά αποτυπώνονται στο λεκτικό και εικονιστικό κείμενο των αναλυθέντων βιβλίων, με σκοπό να σκιαγραφηθεί ο κεντρικός λογοτεχνικός χαρακτήρας που βιώνει την κατάσταση χωρισμού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην παιδική λογοτεχνία, που έχει ως θέμα το διαζύγιο, έχουν ενταχθεί πλέον σύγχρονες, εναλλακτικές μορφές οικογένειας. Οι κεντρικοί χαρακτήρες ποικίλλουν σε φύλο, ενώ παρουσιάζονται επίσης ανθρωπόμορφα ζώα. Γενικά, στα βιβλία που μελετήθηκαν κατά την περίοδο πριν από το διαζύγιο, φαίνεται να αποτυπώνεται η πτυχή της πραγματικότητας, καθώς παρατηρείται το ίδιο μοτίβο, το οποίο περιλαμβάνει έντονες διαφωνίες μεταξύ των γονέων υπό την παρουσία παιδιών, ενώ ο πρωταγωνιστής περνά μια περίοδο έντασης και στεναχώριας κατηγορώντας μάλιστα τον εαυτό του ως υπαίτιο, στις περισσότερες περιπτώσεις. Η απόφαση του διαζυγίου πραγματοποιείται από κοινού και το παιδί μένει με τη μητέρα του, ενώ οι μετέπειτα καλές σχέσεις μεταξύ των γονέων, βοηθούν το παιδί να προσαρμοστεί ομαλά στις νέες συνθήκες. Στα περισσότερα έργα ο κεντρικός χαρακτήρας βιώνει το διαζύγιο σε παρόντα χρόνο, εκτός από τρεις περιπτώσεις. Το παιδικό βιβλίο σε κάθε περίπτωση παραμένει διαχρονικό αλλά και σύγχρονο, εντάσσοντας στη θεματολογία του ακόμη και τα δύσκολα θέματα. Ταυτόχρονα, η ποικιλία οικογενειακών προτύπων και ρόλων που αποτυπώνονται στα παιδικά βιβλία κρίνεται σημαντική και βοηθητική, ώστε να υποστηρίξει τα παιδιά να κατανοήσουν πολλαπλά ενδεχόμενα, που δύναται να προκύψουν στη ζωή τους αλλά και να βελτιώσουν την αυτοαντίληψή τους και να αυξήσουν την ευαισθησία τους προς τους άλλους.