Ο ρόλος των νέων μέσων στην οργάνωση σχολικών μονάδων: ανάπτυξη μιντιακού προφίλ - Πιστόλα, Αναστασία (2018)
Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και ο ταυτόχρονος ρυθμός ανάπτυξης της εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με την αναζήτηση νέων, σύγχρονων και ευέλικτων μέσων και τρόπων διδασκαλίας, συνθέτουν ένα ευρύτερο πλαίσιο εξέλιξης και βελτίωσης των σχολικών μονάδων. Τα νέα τεχνολογικά μέσα δημιουργούν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη και εδραίωση σχολικών μονάδων στα πρότυπα των e-schools. Η παρούσα εργασία διερευνά το ρόλο που επιτελούν τα νέα τεχνολογικά μέσα στη σύγχρονη οργάνωση και λειτουργία των σχολικών μονάδων. Βασικός σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει την αναγκαιότητα και ταυτόχρονα τη σπουδαιότητα των νέων μέσων στην εκπαίδευση, καθώς και τα στάδια από τα οποία οι σχολικές μονάδες πρέπει να μεταβούν, επιτυχώς, ώστε να αποτελέσουν πρότυπα κέντρα λειτουργίας e-learning. Επιπροσθέτως, στην εργασία παρουσιάζονται οι φάσεις, ώστε να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο μιντιακό προφίλ. Κατόπιν, παρουσιάζεται η πιλοτική έρευνα που υλοποιήθηκε, η οποία ερευνά το βαθμό οργάνωσης των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσω της ανάλυσης των δεδομένων που συλλέχθηκαν από τις απαντήσεις διευθυντών και εκπαιδευτικών στο σχετικό ερωτηματολόγιο που τους διανεμήθηκε. Το ερωτηματολόγιο συστάθηκε με γνώμονα τη μελέτη με τίτλο «Moving Towards e-learning in Schools and FE Colleges: Models of Resource Planning at the Institution Level», στο οποίο παρουσιάζονται μελέτες περιπτώσεων σχολείων στα οποία αρχίζουν να εφαρμόζονται πρακτικές σχετικά με την υιοθέτηση προτύπων ηλεκτρονικής μάθησης. Τα αποτελέσματα – ευρήματα της έρευνας προκύπτουν μετά από ανάλυση των δεδομένων της έρευνας, στην οποία έγινε συνδυασμός των ερευνητικών μεθόδων της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, ώστε ο ερευνητής να μπορεί να επιτύχει την προσέγγιση του τρόπου χρήσης των τεχνολογικών μέσων στη σχολική μονάδα.