Για άσπρα βάσανα, μην στεναχωριέσαι: πολιτικές του θανάτου σε ένα χωριό της ελληνικής Μακεδονίας - Τσούμαρης, Σταμάτης (2018)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο της να αναδείξει τις πρακτικές και τους λόγους που συνοδεύουν τις τελετές της ταφής και εκταφής σε ένα χωριό του νομού Πέλλας, το Βρες, στην νότια περιφέρεια της ελληνικής Μακεδονίας με την παραγωγή μιας ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας. Η ιδιαίτερη συνθήκη σε αυτό το πεδίο είναι ότι οι ενήλικοι κάτοικοι είναι δίγλωσσοι στην πλειοψηφία τους ή με δίγλωσσους γονείς, οι οποίοι αποκαλούνται «Ντόπιοι» (χωρίς να αποποιούνται την ελληνική τους ταυτότητα) και μιλούν ελληνικά (αν έλαβαν ελληνική παιδεία, οι γενιές από την δεκαετία του 1950 και μετά κυρίως) και μια γλωσσική ποικιλία της σλαβομακεδονικής γλώσσας. Η παρούσα λοιπόν εργασία συνδυάζει ένα ιστορικό πλαίσιο για την κοινωνική ιστορία της Μακεδονίας, ώστε να αποσαφηνιστούν οι παράγοντες που οδηγούν στην σημερινή πραγματικότητα του πεδίου έρευνας, μαζί με τις θεωρητικές διαδρομές του θανάτου στον χώρο των Κοινωνικών Επιστημών, για να καταλήξει στην παρούσα μελέτη περίπτωσης που αναλύεται στο εθνογραφικό κεφάλαιο.