Η λειτουργία της επικοινωνίας στην εκπαίδευση: ο ρόλος του/της διευθυντή/τριας σχολικών μονάδων - Ζαφείρη, Χρυσούλα (2018)
Η συγκεκριμένη εργασία έχει σκοπό να αναδείξει τον τρόπο αντιμετώπισης των προστριβών από τους/τις διευθυντές/τριες στον εργασιακό τους χώρο, όπως αυτός παρουσιάζεται από την οπτική και τα βιώματα των εκπαιδευτικών. Συμπληρωματικά, στοχεύει στην διερεύνηση των ακροαστικών δεξιοτήτων των ίδιων των διευθυντών/τριων. Αρχικά μελετάται το θεωρητικό υπόβαθρο που αφορά την επικοινωνία στο σχολικό περιβάλλον, καθώς και ο ρόλος του/της διευθυντή/τριας σε γενικό και σε ειδικό πλαίσιο συσχετιζόμενο με το φαινόμενο των συγκρούσεων-προστριβών στο χώρο του σχολείου. Η έρευνα στηρίζεται στις απόψεις των εκπαιδευτικών σε σχέση με την επικοινωνία στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις κλειστού τύπου που σε πρώτη δοκιμαστική φάση δώθηκε σε δύο (2) ομάδες των δέκα (10) εκπαιδευτικών για τον εντοπισμό τυχόν αδυναμιών. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 203 εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ( 64 άνδρες, 139 γυναίκες ). Τα ευρήματα καταδεικνύουν ως πιο αξιόπιστους τους διευθυντές σε σχέση με τις διευθύντριες, ενώ διαπιστώθηκαν έντονες διαφορές στις απαντήσεις γυναικών-ανδρών εκπαιδευτικών σχετικά με την επικοινωνία τους με τους διευθυντές με βάση τις διάφορες ερευνητικές παραμέτρους (σπουδές, περιεχόμενο συζήτησης, εμφάνιση συνομιλητή, κ.α).