Η Ωραία Κοιμωμένη από τον Charles Perrault στους αδελφούς Γκριμ: παραμυθολογική ανάλυση - Ζερβού, Διονυσία (2018)
Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με δύο εκδοχές του παραμυθιού της «Ωραίας Κοιμωμένης», η μία εκ των οποίων είναι έργο του Charles Perrault και η δεύτερη των αδερφών Grimm. Οι δύο παραλλαγές θα εξεταστούν ως προς τα παραμυθιακά τους στοιχεία, για να μπορέσουμε να διακρίνουμε κάποιες ομοιότητες και διαφορές στο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο κάθε συγγραφικής εποχής. Πιο συγκεκριμένα, θα ερευνήσουμε τα στοιχεία της κάθε εκδοχής, όπως διαφαίνονται από τα κείμενα των συγγραφέων. Θα αναφερθούμε στη θέση της γυναίκας και σε ό, τι αντικατοπτρίζει, συνδέοντας τα ευρήματά μας με την εποχή συγγραφής. Στο πρώτο μέρος της εργασίας θα προσπαθήσουμε να αποσαφηνίσουμε τον όρο του παραμυθιού, αναλύοντάς τον και εξετάζοντας τα είδη των παραμυθιών και τα χαρακτηριστικά τους. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για τα στερεότυπα που ενισχύονται μέσα από τα λαϊκά παραμύθια, εμμένοντας περισσότερο σε όσα αφορούν στη θέση της γυναίκας, όπως προαναφέρθηκε. Επιπροσθέτως, θα ασχοληθούμε με την παιδαγωγική διάσταση του παραμυθιού και την αξία τους από την εμφάνιση των πρώτων λαϊκών παραμυθιών μέχρι και σήμερα. Τέλος, θα δοθούν κάποια θεωρητικά στοιχεία σχετικά με τους συγγραφείς και το έργο τους, ώστε να μπορέσουμε να γίνουμε πιο αντικειμενικοί αποδέκτες των κειμένων τους και να μας δοθεί η ευκαιρία να διακρίνουμε όλα τα στοιχεία –όσο μικρά και αν είναι- που διαφοροποιούν τις δύο αφηγήσεις και καθιστούν πασιφανές το γεγονός ότι ανήκουν σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας θα περάσουμε στο ερευνητικό κομμάτι, όπου θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα θεωρητικά στοιχεία του πρώτου μέρους, για να καταφέρουμε να κάνουμε την παραμυθολογική ανάλυση της κάθε μίας εκδοχής. Θα εντοπίσουμε εκείνα τα στοιχεία που ενώνουν ή διαφοροποιούν τις δύο εκδοχές και εν κατακλείδι θα καταγράψουμε τα συμπεράσματα της εργασίας. Στα συμπεράσματα θα μιλήσουμε για την πολιτισμική, κοινωνική και παιδαγωγική αξία της «Ωραίας Κοιμωμένης» στην εποχή του Perrault, από τη μία, και στην εποχή των αδερφών Grimm, από την άλλη.