Paperless shipping - Γραμματικάκης, Μάριος (2018)
Η δημιουργία ενός paperless γραφείου έχει πολλά πλεονεκτήματα για την παραγωγικότητα και την λειτουργία μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Η παρούσα έρευνα σκοπεύει να διερευνήσει την σημασία την δυνατότητα δημιουργίας ενός paperless γραφείου και της εφαρμογής τους από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσης, εκτελείται εκτεταμένη βιβλιογραφική επισκόπηση την συμβολή των συστημάτων αυτό στην σωστή εφαρμογή μιας αποτελεσματικής BPM που αναμένεται να εξασφαλίζει την βέλτιστη λειτουργία μιας επιχείρησης. Εκτός από την βιβλιογραφική επισκόπηση η έρευνα αγοράς έδειξε ότι ήδη υπάρχουν διαθέσιμα πολλά λογισμικά στην αγορά που χρησιμοποιούνται ήδη από κάθε τμήμα ναυτιλιακής εταιρείας. Οι περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές είναι διαθέσιμες και onboard αλλά κατά κύριο λόγω η διαχείριση τους γίνεται από το γραφείο. Για την αξιολόγηση τις προοπτικές εφαρμογής τέτοιων συστημάτων και για τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα τους πραγματοποιήθηκε έρευνα ερωτηματολογίων σε 7 ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν διαφοροποίηση ανάμεσα στο επίπεδο αυτό ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων στις εταιρείες που ερωτήθηκαν γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει η μετάβαση σε πλήρως paperless συστήματα. Όλοι οι ερωτηθέντες όμως επεσήμαναν την σημασία που αναμένουν ότι θα έχει η εφαρμογή αυτών των συστημάτων και ότι είναι εφικτή για όλα τα τμήματα της εταιρείας. Τέλος, πολύ σημαντική για αυτούς είναι η χρήση των συστημάτων για την επικοινωνία μεταξύ πλοίου και εταιρείας.