Χρηματοδότηση ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο σημερινό ασταθές οικονομικό περιβάλλον - Κιλιτσιάν, Άννι (2018)
Η χρηματοδότηση της ναυτιλίας έχει αλλάξει ουσιαστικά σε σχέση με τις τελευταίες δεκαετίες, όπου η παραδοσιακή δομή κεφαλαίου των ναυτιλιακών εταιρειών αποτελούνταν από τραπεζικά δάνεια και ίδια κεφάλαια. Πλέον υπάρχουν πιο εξελιγμένες και καινοτόμες μέθοδοι χρηματοδότησης, οι οποίες διαμορφώνουν μια νέα κεφαλαιακή διάρθρωση που είναι πιο περίπλοκη αλλά εξυπηρετεί καλύτερα τις οικονομικές ανάγκες της σημερινής εποχής. Συνεπώς αντικείμενο αυτής της πτυχιακής αποτελεί η παρουσίαση των σημερινών χρηματοδοτικών μέσων της ναυτιλίας και επιδιώκεται η βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση σε όρους κόστους κεφαλαίου, προστιθέμενης αξίας στους μετόχους και προοπτικών ανάπτυξης. Το πρώτο μέρος αυτής της εργασίας παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την έννοια της χρηματοδότησης στη ναυτιλία. Η ναυτιλιακή αγορά παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έντονες διακυμάνσεις. Ο ναυτιλιακός κύκλος αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο, οπότε οι τιμές των ναύλων και οι αξίες των πλοίων μεταβάλλονται διαρκώς. Μέσα από την ανάλυση, θα γίνει κατανοητός ο τρόπος που λειτουργεί η ναυτιλιακή αγορά και θα αναλυθεί η σχέση μεταξύ ναυτιλιακής χρηματοδότησης και ναυτιλιακών κύκλων. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στην εμφάνιση των πιο κοινών, διαθέσιμων μεθόδων χρηματοδότησης που χρησιμοποιούνται για τη συγκέντρωση κεφαλαίων είτε για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της επιχείρησης είτε για τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών επενδύσεων της. Ουσιαστικά ενώ παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν ο τραπεζικός δανεισμός, η έκδοση ομολόγων, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικά κεφάλαια, πλέον υπάρχουν πολλές εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως η χρηματοδοτική μίσθωση και η ενδιάμεση χρηματοδότηση, οι οποίες έχουν τα δικά τους κόστη κι οφέλη. Το τρίτο μέρος είναι περισσότερο ερευνητικό και επικεντρώνεται στα προαναφερθέντα μέσω της μελέτης της χρηματοδότησης των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Προσεγγίζεται η ελληνική πραγματικότητα μέσω της παρουσίασης χρήσιμων πινάκων και διαγραμμάτων που αφορούν τα ναυτιλιακά δάνεια. Εξετάζεται πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα ποσοστά χρηματοδότησης, τους δανειακούς όρους και τις σχέσεις μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ναυτιλιακών εταιρειών. Βάσει όλων των παραπάνω, συμπεραίνεται ότι υπάρχουν πολλές μορφές χρηματοδότησης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως είναι τα επιτόκια δανεισμού καθώς και τα χαρακτηριστικά της κάθε εταιρείας, όπως είναι ο πιστωτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος ρευστότητας θα επιλεγεί η κατάλληλη μορφή χρηματοδότησης.