Ιδεολογική χρήση και λειτουργία της αφηγηματικής οικονομίας στο έργο της Άλκης Ζέη - Θεοφίλη, Δήμητρα (2018)
Τόσο η παιδική όσο και η εφηβική λογοτεχνία αποτελούν δύο ιδιαίτερα πεδία της γραμματολογίας. Το γεγονός ότι και τα δύο αυτά είδη λογοτεχνίας χαρακτηρίζονται από ορισμένα στοιχεία που δεν καθιστούν εύκολο τον διαχωρισμό τους είναι ένα δείγμα της ιδιαιτερότητας αυτής. Επιπλέον, τα βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας χαρακτηρίζονται από την παρουσία ιδεολογικών στοιχείων τα οποία απηχούν κυρίως προβληματισμούς και σκέψεις που απευθύνονται στο αναγνωστικό κοινό της ηλικίας αυτής, διαφέροντας τόσο υφολογικά όσο και ουσιαστικά από την αποκαλούμενη «λογοτεχνία ενηλίκων». Η παρούσα εργασία μελετά τα ιδεολογικά στοιχεία που περιλαμβάνονται σε ορισμένα από τα παιδικά και τα εφηβικά έργα της συγγραφέως Άλκης Ζέη. Σκοπός αποτελεί η παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων εξ αυτών τα οποία συνδέονται άμεσα με τις έννοιες του παιδιού και του εφήβου και που συμβάλουν καταλυτικά στην λογοτεχνική τους αναπαράσταση. Λέξεις-κλειδιά: παιδί, έφηβος, λογοτεχνία, ιδεολογία, αναπαράσταση, εικόνα, παρουσία.