Απόψεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου αναφορικά με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας Teachers opinions of Dodecanese secondary education regarding the self-evaluation of school unit - Χατζηνικόλας, Μιχαήλ (2018)
Είναι γεγονός ότι απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης της εκπαίδευσης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Κατά καιρούς έγιναν προσπάθειες με την ψήφιση πολλών σχετικών νομοθετημάτων, άλλα τελικά για διάφορους λόγους οδηγούνταν σε αδρανοποίηση ή/και κατάργηση. Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης το αίτημα για αναβάθμηση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης προβάλει όσο ποτέ άλοτε επιτακτικά. Η εφαρμογή του θεσμού της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας που εφαρμόστικε για πρώτη φορά υποχρεωτικά σε όλες τις σχολικές μονάδες της επικράτειας το σχολικό έτος 2013-2014 αποτελεί μια από τις πολλές προσπάθειες εφαρμογής ενός συστήματος αξιολόγησης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η αυτοαξιολόγηση είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που επιδιώκει να αναδείξει τη σχολική μονάδα ως βασικό φορέα προγραμμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου και να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν οι απόψεις των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου σχετικά με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, εξήχθησαν συμπεράσματα και υποβλήθηκαν προτάσεις, ώστε η εναλλακτική αυτή μορφή αξιολόγησης να εξελιχθεί και τελικά να εδραιώση τη θέση της στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Όπως διαπιστώθηκε από τα ευρύματα της εργασίας οι απόψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με την αυτοξιολόγηση δεν είναι ξεκάθαρες. Οι εκπαιδευτικοί επιζητούν ο θεσμός της αυτοαξιολόγησης να εφαρμόζεται προαιρετικά κάθε φορά που το θεωρεί σκόπιμο ο σύλλογος διδασκόντων και να λαμβάνει υπόψη του, τις γεωγραφικές, πολιτισμικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας, ωστόσο εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τους στόχους που αυτή επιδιώκει. Μια τόσο σημαντική αλλαγή, για να εφαρμοστεί ουσιαστικά, οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι πρέπει πρωτίστως να αποσκοπεί στην αλλαγή κουλτούρας των εμπλεκομένων σε αυτήν και παράλληλα στη στήριξη του θεσμού με την συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, ώστε η εφαρμογή της να μην καταλήξει να αποτελεί μια διεκπαιρεωτική διαδικασία με τυπική θεσμική γραφειοκρατική υποχρέωση αλλά να μετεξελίσσει τη σχολική μονάδα σε μανθάνοντα οργανισμό.