Η αποτελεσματικότητα των αγορών σε περίοδο χρηματοπιστωτικής κρίσης - Μπίμπας, Ιωάννης (2018)
Δίχως αμφιβολία η οικονομική κρίση η οποία και έχει μπει στη χώρα μας από 2009 και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ύφεση, επηρεάζει σημαντικά ακόμη και σήμερα σχεδόν κάθε τομέα της παραγωγικής δραστηριότητας της οικονομίας και κάθε αγορά. Έτσι ως αποτέλεσμα της κρίσης και της ύφεσης οι πρώτες που επηρεάστηκαν ήταν οι χρηματοοικονομικές αγορές (δηλαδή οι αγορές χρήματος και κεφαλαίου) καταγράφοντας σημαντική πτώση σε όλη την Ευρώπη κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης εξαιτίας κυρίως της αβεβαιότητας για την άγνωστη, νέα πραγματικότητα στην οποία είχε μπει η ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολο της. Με τη πάροδο των ετών βέβαια και φτάνοντας σήμερα τις πρώτες ημέρες του 2017 αντιλαμβανόμαστε οι περισσότερες οικονομίες των κρατών της Ευρωζώνης κατάφεραν να ξεπεράσουν τη κρίση και να οδηγηθούν εκ νέου σε ανάπτυξη, όλες οι χώρες εκτός από την Ελλάδα. Στην εργασία που ακολουθεί αναλύεται το ζήτημα της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στην αποτελεσματικότητα των αγορών χρήματος και κεφαλαίου δίνοντας χρησιμοποιώντας ως μελέτη περίπτωσης το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στις διακυμάνσεις των συστημικών τραπεζών στα πρώτα χρόνια της κρίσης.