Στρατηγικές για την τουριστική ανάπτυξη στον νομό Ρεθύμνου - Βαγιωνάκης, Στυλιανός (2018)
Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η παρουσίαση των Στρατηγικών της Τουριστικής Ανάπτυξης στο Νομό Ρεθύμνου. Αρχικά παρατέθηκαν όλα τα είδη τουρισμού που εμφανίζονται στο Ρέθυμνο Κρήτης. Στη συνέχεια καταγράφονται τόσο οι θετικές όσο και οι αρνητικές επιδράσεις του τουρισμό για την περιοχή μελέτης καθώς και τρόποι διαχείρισης του τουρισμού. Πιο συγκεκριμένα, στο Πρώτο Κεφάλαιο ορίζεται η έννοια του τουρισμού . Στο Δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι βασικές μορφές του τουρισμού. Στο Τρίτο Κεφάλαιο αναλύονται οι μορφές τουρισμού που συναντάμε στο νομό Ρεθύμνου τόσο οι κύριες όσο και οι εναλλακτικές οι οποίες όπως αποδεικνύεται είναι απαραίτητες καθώς είναι υπεύθυνες για ακόμη μεγαλύτερο κύμα έλευσης τουριστών. Στο Τέταρτο δίνεται μια κεντρική ιδέα τόσο για την περιοχή μελέτης (το νησί της Κρήτης) όσο και για τον τουρισμό. Στο Πέμπτο Κεφάλαιο περιγράφονται οι θετικές επιδράσεις του τουρισμού στο νομό Ρεθύμνου οι οποίες λειτουργούν ως μέσο διαφήμισης για τους τουρίστες καθώς και οι αρνητικές όπου θα πρέπει να γίνει προσπάθεια για την άμεση εξάλειψη τους. Στο Έκτο Κεφάλαιο αναλύετε το πρόβλημα της κρίσης το οποίο επηρεάζει και το τουρισμό του Ρεθύμνου πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με την συνέχηση της αυθεντικότητας μακριά από πληθώρα ξένων στοιχείων που μπορούν να τον αλλοτριώσουν είτε από κυβερνητική παρέμβαση. Τέλος, στο Έβδομο Κεφάλαιο διατυπώνονται οι δυσκολίες ανάπτυξης τουρισμού στο νομό Ρεθύμνου καθώς και μέτρα αντιμετώπισης με τη βοήθεια κατάλληλων προγραμμάτων που έχουν ως στόχο τόσο την τωρινή όσο και την μελλοντική ανάπτυξη.