Χρήση μεθόδων χωρικής ανάλυσης σε GIS για την δημιουργία προτύπου κατανομής σημείων εδάφους (GCPs) για εφαρμογές με UAV: περίπτωση μελέτης: το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου - Αναστασίου, Παναγιώτης (2018)
Η χρήση σημείων εδάφους (GCPs) είναι άκρως σημαντική για κάθε φωτογραμμετρική εργασία ιδίως όταν χρησιμοποιείται μια UAV πλατφόρμα για την λήψη των αεροφωτογραφιών. Απώτερος σκοπός της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας ήταν η εξαγωγή ενός προτύπου κατανομής GCP, το οποίο επιτεύχθηκε με την χρήση μεθόδων χωρικής ανάλυσης με στόχο το κάθε σημείο να παρουσιάζει χωρική “ισχύ” και γενικότερα ως μοντέλο να εμφανίζει επίπεδα ακρίβειας κατάλληλα για μια UAV εφαρμογή. Η περιοχή που επιλέχθηκε για την δημιουργία του προτύπου κατανομής είναι το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Πιο αναλυτικά, η μεθοδολογία αφορούσε τα στάδια του τεμαχισμού της περιοχής, της κατανομής των σημείων εδάφους, του ελέγχου τήρησης των κανόνων κατανομής και του υπολογισμού της σημαντικότητας του κάθε σημείου εδάφους. Βάση των παραπάνω προέκυψαν τέσσερα πιθανά σενάρια κατανομής, όπου μέσω των πολυγώνων Thiessen υπολογίστηκε η σημαντικότητα που θα έχει το κάθε σημείο στην γεωαναφορά. Βάση του μέσου όρου των τιμών σημαντικότητας κάθε σεναρίου (1ο: 0.062 , 2ο: 0.049, 3ο: 0.058, 4ο: 0.047 ) έγινε προσπάθεια να προβλεφθεί ποιό από τα σενάρια θα εμφανίζει την υψηλότερη ακρίβεια. Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι το σενάριο που θα παρουσιάσει την υψηλότερη ακρίβεια είναι το 4ο σενάριο.