Συγκριτική ανάλυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου πριν και μετά την κρίση - Κυριαζής, Αντώνιος (2018)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της συσχέτισης των δεικτών του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρώτο κεφάλαιο κάνει μία εισαγωγή στις συνθήκες ανταγωνισμού και σταθερότητας στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς επίσης στο νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στην Ευρώπη σχετικά μην κατάσταση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζει την ανάλυση αποτελεσματικότητας τραπεζικών ευρωπαϊκών οργανισμών, για 2 συγκεκριμένες περιόδους – 2008 (έτος που ξέσπασε η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ) και 2014 (έτος στο οποίο κάποιες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ακόμα σε ύφεση). Οι οργανισμοί που θα μελετηθούν θα διαχωριστούν σε τραπεζικά ιδρύματα του ευρωπαϊκού βορρά (4 τράπεζες) και του ευρωπαϊκού νότου (4 τράπεζες).Το τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζει στοιχεία που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με στατιστικές της ζώνης του ευρώ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών και παρουσιάζει συγκεκριμένες επιμέρους κατηγορίες διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων (Eurostat, 2015). Η ΕΚΤ - με τη βοήθεια των εθνικών κεντρικών τραπεζών και άλλων εθνικών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αναπτύσσει, συλλέγει, και δημοσιοποιείΤο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζει τα σημαντικότερα οικονομικά στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη ζώνη του ευρώ. Δίνονται πίνακες και γραφήματα τα οποία έχουν ως στόχο να συμβάλουν στην ανάλυση των πρόσφατων εξελίξεων στη ζώνη του ευρώ. Το πέμπτο κεφάλαιο περιγράφει τα αποτελέσματα της έρευνας, αναφέροντας στην αρχή το πως προήλθε η κρίση στην ευρωζώνη, και καταλήγοντας πως αυτό το γεγονός επηρέασε στην απόδοση των τραπεζών.