Μελέτη, κατασκευή και αξιολόγηση κράματος πηλού με υαλόθραυσμα - Ξυνού, Μαρία-Ιωάννα (2018)
Ο πηλός είναι ένα φυσικό υλικό με μια ιδιαίτερη δυνατότητα συγκριτικά με άλλα υλικά. Μπορεί να πάρει οποιαδήποτε μορφή θελήσει κανείς να του δώσει. Αξιοποιώντας αυτή την ιδιότητα τέθηκε ο στόχος μιας αισθητικής διαφοροποίησης σε κεραμικά διακοσμητικά αντικείμενα δίνοντας ένα διαφορετικό οπτικό και απτικό αποτέλεσμα. Η αξιοποίηση ενός υλικού που αποτελεί ρύπο για το περιβάλλον και η εξοικονόμηση του πηλού ως πρώτη ύλη, δίνει ένα βαθύτερο νόημα σε αυτή την αισθητική προσέγγιση. Αυτές είναι οι αναγκαίες συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η μελέτη. Η πειραματική διαδικασία περιλαμβάνει δοκιμές με διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά ώστε να αποφασιστεί το καταλληλότερο υλικό που επιτυγχάνει την ομοιογένεια του κράματος χωρίς να αλλοιώνει τις ιδιότητες του πηλού και να επηρεάζει αρνητικά το αποτέλεσμα. Ως βέλτιστη λύση βάσει των επιλεχθέντων υλικών αποφασίστηκε η μελέτη και κατασκευή ενός κράματος πηλού με υαλόθραυσμα. Στη συνέχεια κατασκευάζεται ένα σύνολο δοκιμίων τα οποία θα υποστούν τεστ αντοχής ώστε να μελετηθούν οι μηχανικές τους ιδιότητες. Τέλος, το αποτέλεσμα θα αξιολογηθεί και θα εφαρμοστεί σε ένα τελικό αντικείμενο για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων της πειραματικής διαδικασίας και την αξιολόγηση των αρχικών στόχων.