H Εταιρική κοινωνική ευθύνη στις τουριστικές επιχειρήσεις. Αναφορά στην ελληνική πραγματικότητα - Μπαλόκας, Λουκάς (2018)
Η έννοια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει γίνει μια από τις πιο διαδεδομένες φιλοσοφίες των επιχειρήσεων καθώς και της ακαδημαϊκής έρευνας. Στη σύγχρονη εποχή, θέματα όπως η περιβαλλοντική ρύπανση, η οικονομική κρίση και η φτώχεια έχουν μεγάλη σημασία στις μέρες μας και εκτός από την ευθύνη των κυβερνήσεων και των πολιτικών, είναι προφανές ότι και οι επιχειρήσεις αποτελούν μέρος αυτών των προβλημάτων. Συνεπώς κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της υιοθέτησης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης από όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις η φιλοσοφία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης αποτελεί άλλοτε ένα εργαλείο μάρκετινγκ για να προσελκύσουν καταναλωτές που είναι ευαισθητοποιημένοι σε περιβαλλοντικά ζητήματα και θέματα αειφορίας και άλλοτε μια ευκαιρία ανάδειξης ενός κοινωνικού προσώπου που έχει ηθικές αξίες πέρα από τους οικονομικούς σκοπούς. Φαίνεται λοιπόν ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να αγνοούν το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται, αλλά πρέπει να αναπτύσσουν υπεύθυνες πρακτικές, επιδεικνύοντας επιχειρηματική ηθική και σωστή επικοινωνιακή στρατηγική. Ο τουριστικός κλάδος είναι ένας από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό, η παρούσα εργασία θέλει να εξετάσει και να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις εφαρμόζουν και δημοσιεύουν δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, τους λόγους που τους ωθούν σε μια τέτοια δράση, τα αποτελέσματα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους και τις μελλοντικές επιπτώσεις. Γενικότερα ερευνητικός σκοπός είναι η διερεύνηση της στάσης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πρακτικές εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην Ελλάδα.