Σπάζοντας τη σιωπή: σχολείο – εκπαίδευση – ομοφοβία - Ράπτη, Ιουλία Νεκταρία (2018)
Η παρούσα ερευνητική εργασία επιχειρεί να προσεγγίσει ένα ιδιαίτερο ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα για την εποχή μας αλλά και για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Στόχος της δικής μας έρευνας είναι να μπορέσουμε σε πρώτη φάση να μελετήσουμε και έπειτα να διαλευκάνουμε και να διερευνήσουμε πως η εκπαιδευτική κοινότητα της εκάστοτε σχολικής μονάδας αντιμετωπίζει ομοφοβικές καταστάσεις στο σχολικό της περίγυρο. Πιο συγκεκριμένα, μέσα από την παρούσα εργασία γίνεται μία προσπάθεια να μελετήσουμε πώς το σύγχρονο ελληνικό σχολείο δηλαδή διαχειρίζεται το ζήτημα της σεξουαλικής διαφορετικότητας και προσανατολισμού από την σκοπιά των ΛΟΑΤ και μη εκπαιδευτικών αλλά και ποια η δική τους στάση και άποψη ανάμεσα στις δύο ιδιότητες τους, αυτή του/ης εκπαιδευτικού και αυτή του ατόμου/προσωπικότητα. Σκοπός της είναι η καταγραφή των εμπειριών ως προς τις κοινωνικές σχέσεις που διαμορφώνουν κατά τη σχολική τους φοίτηση υπό την κυριαρχία των ηγεμονικού ετεροφυλοφιλικού Λόγου και της ετεροφυλοφιλικής μήτρας. Γίνεται μία προσπάθεια αποτύπωσης των απόψεων των ΛΟΑΤ εκπαιδευτικών και μη αναφορικά με το πώς το σύγχρονο ελληνικό σχολείο διαχειρίζεται αυτή την ευαίσθητη μαθητική μειονότητα (μέσα από ποιες εκπαιδευτικές πολιτικές και δράσεις) αλλά και πώς οι ίδιοι/ες διαχειρίζονται τις δύο όψεις της ταυτότητάς τους (από τη μία την ομοφυλόφιλη σεξουαλική ταυτότητα και από την άλλη την ταυτότητα του εκπαιδευτικού). Αυτά αποτελούν και τα κύρια ερευνητικά μας ερωτήματα. Μέσα από μία ποιοτική προσέγγιση με χρήση της ημι-δομημένης συνέντευξης (σε εκπαιδευτικούς ΛΟΑΤ και μη) ως ερευνητικής μεθόδου, θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε τα απαραίτητα στοιχεία και να εισχωρήσουμε στον εσωτερικό κόσμο των ατόμων αυτών, τα οποία θα μας επιτρέψουν να εξάγουμε τα δικά μας συμπεράσματα.