Η επίδραση της πειρατείας στην διαμόρφωση των ναυλοσυμφώνων - Μπρούζου, Κωνσταντίνα - Μαρίνα (2018)
Η παρούσα εργασία προσπαθεί να παρουσίασει το φαινόμενο της πειρατείας έναντι των πλοίων, τις μεθόδους η οποία αυτή εκδηλώνεται, τις γεωγραφικές περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν πιο έντονη πειρατική δραστηριότητα καθώς και τις επιπτώσεις που έχει. Επίσης γίνεται αναφορά στα προτινόμενα μέτρα προστασίας που δίνονται από διάφορους οργανισμούς στους πλοιοκτήτες ώστε να προστατεύσουν τα πλοία τους όσο τον δυνατόν περισσότερο από μια πειρατική επίθεση, όπως είναι για παράδειγμα οι ένοπλοι φρουροί. Ακόμη αναφέρεται και η σημασία της αξιοπλοίας του πλοίου, καθώς αποτελεί μια ρευστή κατάσταση καθώς εξαρτάται από τις απαιτήσεις του ταξιδίου. Όπως είναι βέβαια εμφανές από τον τίτλο, ο σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει τις επιροές των ναυλοσυμφώνων από το φαινόμενο της πειρατείας, αν αυτές υπήρξαν και ποιες είναι. Στο δεύτερο κεφάλαιο της εν λόγω εργασίας παρουσιάζονται οι ρήτρες που έχουν δημιουργηθεί για την πειρατεία, οι ρήτρες που μέχρι πρότεινως ίσχυαν, και αναφέρονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλόμενων μερών όπως αυτά απορρέουν από το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί από τα μέρη. Στην εν λόγω εργασία γίνεται αναφορά στις ρήτρες BIMCO και της INTERTANGO. Το τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρεται στην ασφάλεια του πλοίου και στα συμβόλαια τα οποία προσφέρουν ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση πειρατείας, καθώς είναι ένας κίνδυνος που συχνά εξαιρείται από τα συμβόλαια. Παρουσιάζονται τα ασφαλιστικά συμβόλαια H&M, war risk ή piracy clause και τέλος η K&R clause.