Τα νοταριακά έγγραφα του Μανουήλ Γρηγορόπουλου ως πηγή για τη κρητική διάλεκτο του 16ου αιώνα - Σιακαβέλα, Σμαράγδα (2018)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις γλωσσικές πληροφορίες που μπορούμε να ανασυστήσουμε για τη δημώδη ελληνική γλώσσα και την κρητική διάλεκτο του 16ου αιώνα, χρησιμοποιώντας ως πηγή ένα εκτενές σώμα νοταριακών εγγραφών, συγκεκριμένα διαθηκών, του νοταρίου Χάνδακα Μανουήλ Γρηγορόπουλου, της περιόδου 1506-1532. Στη διπλωματική αυτή ασχοληθήκαμε με την επεξεργασία νοταριακών εγγράφων. Αναλύσαμε γλωσσικά φαινόμενα της κοινής ελληνικής,του ανατολικού και δυτικού ιδιώματος της Κρήτης. Τα γλωσσικά χαρακτηριστικά της κρητικής διαλέκτους καταλαμβάνουν μεγάλο κεφάλαιο της διπλωματικής αυτής. Στο Κεφάλαιο 1 εξετάζονται γενικά τα νοταριακά κείμενα, δηλαδή οι συμβολαιογραφικές πράξεις, ως πηγές για την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και των διαλέκτων της κατά την πρώιμη νεοελληνική περίοδο (16ο αιώνα). Στο Κεφάλαιο 2 παρουσιάζονται τα βασικά γνωρίσματα της κρητικής διαλέκτου στο πλαίσιο της νεοελληνικής διαλεκτολογίας.Το Κεφάλαιο 3 ασχολείται διεξοδικότερα με τα νοταριακά έγγραφα του Μανουήλ Γρηγορόπουλου.Στο Κεφάλαιο 4 αναλύεται ο τρόπος συγκρότησης του ΗΣΚ και η επεξεργασία που απαιτήθηκε για τα διάφορα έγγραφα. Γίνεται επίσης αναφορά στο πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για την μελέτη της εμφάνισης και του βαθμού επίδοσης συγκεκριμένων φαινομένων στις διαθήκες του Γρηγορόπουλου.