Συναισθηματική νοημοσύνη και μετασχηματιστική ηγεσία στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Χίου - Ζύμαρη, Βασιλεία (2018)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ερευνήσει και να αποδείξει τη σχέση ανάμεσα στις προσωπικές ικανότητες και τις συναισθηματικές συνιστώσες της συναισθηματικής νοημοσύνης και της μετασχηματιστικής ηγεσίας, όταν και όπως εκφράζονται από τους καθηγητές – καθηγήτριες στα ελληνικά σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Για την ακρίβεια εξετάζει τις απόψεις των καθηγητών-καθηγητριών για τον αν και σε ποιο βαθμό εκφράζουν συνδυαστικά τις παραπάνω συμπεριφορές. Η μελέτη στηρίζεται στην υπόθεση ότι αν οι εκπαιδευτικοί, στο οργανωτικό πλαίσιο της διδασκαλίας – μάθησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, εκδηλώνουν στην τάξη προσωπικές δεξιότητες δηλαδή αυτορρύθμιση και αυτοέλεγχο και αναπτύσσουν τις τρεις διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης (κοινωνικές δεξιότητες, κίνητρο και εν-συναίσθηση), τότε αναπτύσσουν χάρισμα, διανοητική υποκίνηση και εξατομικευμένη εκτίμηση, δηλαδή ασκούν μετασχηματιστική ηγεσία. Με βάση τα παραπάνω υποθέτουμε ότι οι κοινωνικές δεξιότητες, το κίνητρο και το εν-συναίσθημα ( διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης ) συνδέονται θετικά με τη μετασχηματιστική αποτελεσματικότητα του καθηγητή- ηγέτη στην ομάδα- τάξη. Στην παρούσα έρευνα όπου συμμετέχουν καθηγητές-καθηγήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης , γίνεται προσπάθεια να αποτυπωθούν αξιόπιστα οι αντιλήψεις και οι συνθήκες για το συγκεκριμένο θέμα στην Ελλάδα. Ο καθορισμός του ερευνητικού προβλήματος και επομένως του σκοπού της παρούσας διπλωματικής εργασίας, ορίζεται από τις παρακάτω πέντε υποθέσεις : 1. Η αυτορρύθμιση των συναισθημάτων του καθηγητή – καθηγήτριας, συσχετίζονται θετικά με τη μετασχηματιστική ηγεσία στην ομάδα – τάξη μαθητών που διδάσκει. 2. Ο αυτοέλεγχος των συναισθημάτων του καθηγητή – καθηγήτριας συσχετίζονται θετικά με τη μετασχηματιστική ηγεσία στην ομάδα – τάξη μαθητών που διδάσκει. 3. Οι κοινωνικές δεξιότητες που κατέχει – εκφράζει ο καθηγητής- καθηγήτρια συσχετίζονται θετικά με τη μετασχηματιστική ηγεσία στην ομάδα – τάξη μαθητών που διδάσκει. 4. Το κίνητρο που παρέχει ο καθηγητής – καθηγήτρια συσχετίζονται θετικά με τη μετασχηματιστική ηγεσία στην ομάδα – τάξη μαθητών που διδάσκει. 5. Η εν-συναίσθηση του καθηγητή – καθηγήτριας συσχετίζονται θετικά με τη μετασχηματιστική ηγεσία στην ομάδα – τάξη μαθητών που διδάσκει. Τα πρωτογενή στοιχεία αντλήθηκαν από προσωπικές συνεντεύξεις μέσω ερωτηματολογίου από 91 καθηγητές και καθηγήτριες από διαφορετικά Γυμνάσια και Λύκεια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Τα ερωτηματολόγια κωδικοποιήθηκαν και ακολούθησε η επεξεργασία τους με το στατιστικό πακέτο SPSS 23.0. Επίσης πραγματοποιήθηκε έλεγχος των υποθέσεων που είχαν τεθεί, μέσω της ανάλυσης παραγόντων. Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι οι κοινωνικές δεξιότητες, το κίνητρο και το εν-συναίσθημα ( διαστάσεις της συναισθηματικής νοημοσύνης ) συνδέονται έντονα θετικά με τη μετασχηματιστική ηγεσία του καθηγητή-καθηγήτριας στην ομάδα- τάξη που διδάσκει. Δηλαδή από τις συσχετίσεις και οι πέντε υποθέσεις της έρευνας που διατυπώθηκαν παραπάνω, επαληθεύονται, αφού οι έλεγχοι αλληλεξάρτησης των μεταβλητών της υπόθεσης δείχνουν ότι υπάρχει η υποτιθέμενη κάθε φορά συσχέτιση και μάλιστα σε έντονο βαθμό.