Στοχαστική μοντελοποίηση της διαχείρισης χώρων στάθμευσης και βελτιστοποίηση της διαθεσιμότητας πόρων για πελάτες με προτεραιότητες - Κοντοσφύρη, Βικτωρία (2018)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία διερευνά το πρόβλημα βελτιστοποίησης δέσμευσης πόρων σε ένα σύστημα εξυπηρέτησης πελατών με προτεραιότητες σε δύο χώρους στάθμευσης. Οι πελάτες κατηγοριοποιούνται σε κλάσεις σύμφωνα με την συνδρομή την οποία πληρώνουν. Σκοπός του προβλήματος είναι η παροχή διαθεσιμότητας θέσεων στάθμευσης για τους πελάτες που έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα και ταυτόχρονα η εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων πελατών. Επιπλέον, περιγράφεται η μοντελοποίηση του προβλήματος, η οποία βασίζεται σε μία Μαρκοβιανή αλυσίδα συνεχούς χρόνου. Η παρούσα διπλωματική εργασία επικεντρώνεται στην εύρεση βέλτιστων πολιτικών δέσμευσης πόρων οι οποίες ελαχιστοποιούν ταυτόχρονα όλες τις πιθανότητες αποκλεισμού κάποιου πελάτη και για τους δύο χώρους στάθμευσης, ικανοποιώντας τις προκαθορισμένες προτεραιότητες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, μοντελοποιούνται και επιλύονται προβλήματα πολυκριτηριακού προγραμματισμού. Το θεωρητικό υπόβαθρο που παρουσιάζεται στην εργασία, αφορά τη γενική περίπτωση δύο χώρων στάθμευσης με n και m διαθέσιμες θέσεις αντίστοιχα και για k κλάσεις πελατών.