Τοπικότητα: δημιουργικές δραστηριότητες για την προσχολική και πρωτοσχολική εκπαίδευση - Χριστίδου, Γεωργία (2018)
Το περιβάλλον είναι ένας χώρος κοινωνικής αλληλεπίδρασης, μέσα στο οποίο το παιδί μαθαίνει να ενεργεί, και έτσι γίνεται εργαλείο και ερέθισμα για τη μάθησή του. Καθώς λοιπόν το περιβάλλον επιδρά πάνω στο παιδί, πρέπει να διαμορφώνεται κατάλληλα από τον παιδαγωγό. Τα παιδιά αποκτούν «οικολογική παιδεία», μέσω της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να καταστούν μελλοντικοί ενεργοί πολίτες και να συμβάλλουν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Η παρούσα μελέτη έχει ως βασικό στόχο να αποκτηθούν γνώσεις και θετικές απόψεις που αφορούν στην πολιτιστική μας κληρονομιά και να αναληφθούν δράσεις και πρωτοβουλίες για το περιβάλλον. Μέσα από το δημιουργικό project που αφορά το μουσείο τα παιδιά απέκτησαν θετική στάση για ένα μουσειακό χώρο και κατανόησαν τη σύνδεσή με τον τόπο και το περιβάλλον τους. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Β΄ τάξη του 2ου Αλεξάνδρειου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, με στόχο οι μαθητές να κατανοήσουν την έννοια της τοπικότητας που συνδέεται με το πολιτιστικό μας παρελθόν. Το σχέδιο εργασίας project, περιελάμβανε δημιουργικές δραστηριότητες γύρω από τη θεματική ενότητα μουσείο. Πραγματοποιήθηκε σε τέσσερις εργάσιμες μέρες , από τις 12 Απριλίου έως τις 15 Απριλίου και περιελάμβανε δημιουργικές δραστηριότητες, πριν και μετά την επίσκεψή μας με τα παιδιά στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας. Από την καταγραφή και την ανάλυση των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του project, προκύπτει ότι τα παιδιά απέκτησαν σεβασμό για το μουσείο, κατανόησαν πόσο σημαντική είναι η σωστή συμπεριφορά στα εκθέματά του μουσείου και πόσο ένα μουσείο συμβάλλει στην κατανόηση του πολιτιστικού μας παρελθόντος που συνδέεται με τον τόπο μας.