Η χρήση των Τ.Π.Ε. από παιδιά προσχολικής ηλικίας εκτός νηπιαγωγείου - Σταματίου, Αναστασία (2018)
Στις μέρες μας, τα ψηφιακά μέσα και οι ψηφιακές συσκευές, έχουν κατακλύσει τη καθημερινότητα των ενηλίκων και των παιδιών, από την προσχολική, ακόμα, ηλικία. Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά χρησιμοποιούν τις ψηφιακές τεχνολογίες στο σχολικό και στο οικογενειακό περιβάλλον, απασχολούμενα πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες. Ως αποτέλεσμα, δημιουργούνται πολλαπλά ερωτήματα σε γονείς και εκπαιδευτικούς σχετικά με τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής των παιδιών στην ψηφιακή τεχνολογία. Τα ερωτήματα επικεντρώνονται τόσο στην ποσότητα, σε ώρες καθημερινής χρήσης, όσο και στην ποιότητα της αλληλεπίδρασης. Ειδικότερα, για την ποιότητα τα ερωτήματα αφορούν στον τρόπο αξιολόγησης των αναπτυξιακά κατάλληλων λογισμικών, ψηφιακών παιχνιδιών και δικτυακών τόπων, την ασφαλή χρήση του διαδικτύου κ.α. Η παρούσα εργασία θέλει να συνεισφέρει στον σχετικό διάλογο μέσα από την ανασκόπηση σύγχρονων σχετικών ερευνών και των θέσεων Διεθνών Οργανισμών με σκοπό να καταγραφούν απόψεις και δεδομένα στο κατά πόσο υπάρχουν θετικές ή/και αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών από την χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και του διαδικτύου. Επιπλέον η εργασία παρουσιάζει στοιχεία από δείγμα 100 παιδιών, που διαμένουν στη Ρόδο ή στη Θεσσαλονίκη, για την υπάρχουσα κατάσταση στη χώρα μας σχετικά με την έκταση, την ένταση και την ποιότητα της εξωσχολικής χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και του διαδικτύου από παιδιά Νηπιαγωγείου. Τέλος, στην εργασία ανιχνεύεται η άποψη των γονέων σχετικά με τη σχέση των παιδιών με την ψηφιακή τεχνολογία και τα αποτελέσματα συζητιόνται σε σχέση με τα διεθνή. Η εργασία ενδιαφέρει μεταξύ άλλων παιδαγωγούς, γονείς και εκπαιδευτικούς, σχεδιαστές εφαρμογών των ψηφιακών τεχνολογιών για νεαρά παιδιά.