Μαθηματικά παράδοξα και πλάνες πηγή έμπνευσης και διασκέδασης - Δαρίβας, Ιωάννης (2018)
Απ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται στα μαθηματικά, τα παράδοξα είναι τα πιο ελκυστικά και διδακτικά. Παράδοξα υπάρχουν εκτός από τα μαθηματικά και στη φυσική στη φιλοσοφία και γενικά σε κάθε επιστήμη. Σημειώνουμε ότι η εμφάνιση διαφόρων παραδόξων στα μαθηματικά ώθησε σε αυστηρότερες θεωρήσεις των θεμελίων τους και καταλληλότερες αξιωματικοποιήσεις των διαφόρων κλάδων τους.Συμπερασματικά, η έννοια του πλήθους είναι ανεξάρτητη από την έννοια του μήκους, του εμβαδού, του βάρους κ.ο.κ. Εν τέλη, η μελέτη των παραδόξων διευρύνει το μυαλό και αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη πηγή δημιουργικότητας. Από την άλλη, οι μαθηματικές πλάνες είναι εξίσου εντυπωσιακοί ισχυρισμοί, αλλά σε αντίθεση με τα παράδοξα, οι “αποδείξεις” τους περιέχουν κρυμμένα λάθη. Τέλος, κανείς δεν είναι απολύτως σίγουρος γιατί η κοινή λογική και τα μαθηματικά φαίνεται να εξηγούν τόσο συχνά τον πραγματικό κόσμο. Η εμπειρία μας δείχνει, ωστόσο, πως όταν τα αποτελέσματα της λογικής και των μαθηματικών συγκρούονται με την εμπειρία στον αληθινό κόσμο, υπάρχει πιθανότατα μια πλάνη κρυμμένη.