Ρεαλιστικά μαθηματικά και φορητή μάθηση για μαθητές δημοτικού σχολείου - Κάρτα, Πασχαλίνα (2018)
Η φορητή μάθηση αποτελεί, σχετικά νέο, παιδαγωγικό μοντέλο στο οποίο οι μαθητές μαθαίνουν καθώς κινούνται, αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους και με το περιβάλλον, με τη διαμεσολάβηση εφαρμογών που εκτελούνται σε διαφόρων ειδών φορητές ψηφιακές συσκευές (π.χ. Tablet PC, Smartphones, iPad). Παράλληλα, σύμφωνα με τις αρχές της Ρεαλιστικής Μαθηματικής Εκπαίδευσης, τα μαθηματικά αποτελούν ανθρώπινη δραστηριότητα και προτείνεται για τη διδασκαλία τους η εστίαση σε δραστηριότητες αυθεντικές, στο πλαίσιο των οποίων τα παιδιά κάνουν μαθηματικά και σταδιακά οδηγούνται στη μαθηματικοποίηση. Αν και η φορητή μάθηση φαίνεται να συνάδει με τα ρεαλιστικά μαθηματικά, η βιβλιογραφική ανασκόπηση, μέχρι στιγμής, αποδίδει λίγες δημοσιευμένες εργασίες που να συνδυάζουν τη φορητή μάθηση και τα ρεαλιστικά μαθηματικά. Επίσης, η αναζήτηση εκπαιδευτικών μαθηματικών εφαρμογών για φορητές συσκευές αποδίδει ελάχιστες εφαρμογές που υιοθετούν τη ρεαλιστική προσέγγιση ή/και αξιοποιούν τα πλεονεκτήματα των φορητών συσκευών, όπως την ελευθερία κίνησης του χρήστη και την επαυξημένη αλληλεπίδραση με το περιβάλλον (context). Αναζητώντας έναν συστηματικό τρόπο μαθησιακού σχεδιασμού φορητής μάθησης για τη μαθηματική εκπαίδευση στην παρούσα εργασία προτείνεται η αξιοποίηση του μαθηματικού μονοπατιού ως μοντέλο μαθησιακής δραστηριότητας που μπορεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα των φορητών συσκευών σε συνδυασμό με την προσέγγιση της Ρεαλιστικής Μαθηματικής Εκπαίδευσης. Ειδικότερα, στην εργασία παρουσιάζεται ο σχεδιασμός και η μελέτη της πρώτης εφαρμογής ενός μαθηματικού μονοπατιού για μαθητές δημοτικού σχολείου. Στο μαθηματικό μονοπάτι οι μαθητές οδηγούνται μέσω ψηφιακού χάρτη (Google Maps) σε μια σειρά προεπιλεγμένες τοποθεσίες και καλούνται να λύσουν μαθηματικά προβλήματα, ειδικά σχεδιασμένα για τον συγκεκριμένο χώρο, εφαρμόζοντας μαθηματικές γνώσεις και μετρώντας διαστάσεις στον πραγματικό κόσμο, είτε με συμβατικά όργανα, όπως η μεζούρα, είτε με ειδικές εφαρμογές μέτρησης (Object Height), μέσω της κάμερας των φορητών συσκευών. Οι μαθηματικές έννοιες που ασχολήθηκαν οι μαθητές ήταν η μέτρηση μήκους, η μέτρηση ύψους αντικειμένων, το εμβαδόν και η περίμετρος των ορθογωνίων σχημάτων καθώς και η ακτίνα, η διάμετρος, η περίμετρος και οι μοίρες του κύκλου. Στην έρευνα συμμετείχαν 4 μαθητές της έκτης τάξης δημοτικού. Στα αποτελέσματα της έρευνας φάνηκε να είναι θετικά, καθώς οι μαθητές κατάφεραν να λύσουν όλους τους μαθηματικούς γρίφους επιτυχώς και σε σύντομο χρονικό διάστημα, χρησιμοποίησαν τις εφαρμογές της ταμπλέτας και φάνηκε να διασκέδασαν με το μαθηματικό μονοπάτι. Επιπλέον, οι μαθητές εφάρμοσαν τις μαθηματικές γνώσεις στην πράξη αλλά και προβληματίστηκαν σχετικά με τις διαφορετικές τιμές στις μετρήσεις της μεζούρας και της φορητής συσκευής. Τέλος, όπως οι ίδιοι δήλωσαν, τους άρεσε η προσέγγιση της φορητής μάθησης και της ταμπλέτας στη μάθηση και δήλωσαν μάλιστα το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν σε παρόμοια έρευνα μελλοντικά. Λέξεις- Κλειδιά: Μαθησιακός Σχεδιασμός, Φορητή Μάθηση, Ρεαλιστικά Μαθηματικά, Μαθηματικά Μονοπάτια