Υπεράκτιες εταιρείες - Σιαγιάννης, Γεώργιος (2018)
Η πτυχιακή εργασία που ακολουθεί έχει ως στόχο την ανάδειξη της λειτουργίας των υπεράκτιων εταιρειών (offshore), που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο σε όλο τον κόσμο, από επιχειρήσεις που θέλουν να αποφύγουν την φορολογία του κράτους που εδρεύουν. Αρχικά θα αναλυθούν τα χαρακτηριστικά των υπεράκτιων εταιρειών, δίνοντας τον ορισμό, τον εννοιολογικό προσδιορισμό και τα κριτήρια ίδρυσης μιας εταιρείας. Ακόμα θα αναλυθούν οι χαρακτηριστικές ιδιότητες, τα μειονεκτήματα, οι κυριότερες χρήσεις αλλά και οι βασικές μορφές των εταιρειών αυτού του είδους. Το πρώτο κεφάλαιο θα ολοκληρωθεί με τα κριτήρια επιλογής υπεράκτιου σχήματος , τις αντιδράσεις στην χρήση υπεράκτιων εταιρειών και το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κύπρου. Θα ακολουθήσει το νομικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι εταιρείες σε επίπεδο εταιρικού, φορολογικού αλλά και ποινικού δικαίου. Στο τελευταίο κεφάλαιο θα αναλυθεί η έρευνα που έκανα πάνω στο αντικείμενο αυτό. Η έρευνα θα περιέχει οικονομικά στοιχεία της αγοράς. Δίνονται απαντήσεις στα ερωτήματα: Πόσο κοστίζει τελικά η ίδρυση μιας υπεράκτιας εταιρείας? Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της, ανάλογα με την χώρα που εδρεύει? Πόσο εύκολα μπορείς να διαχειριστείς μια υπεράκτια εταιρεία? Τέλος θα δοθούν παραδείγματα από σκάνδαλα που χρησιμοποιήθηκαν υπεράκτιες εταιρείες για να καλυφθούν και απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη, αλλά, και το μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο που απασχόλησε την παγκόσμια κοινή γνώμη και σχετίζεται με τις υπεράκτιες εταιρείες, τα αποκαλούμενα «Panama Papers».