Οι πρωτοπόροι της πληροφορικής στην Ελλάδα - Κεφαλάς, Νικόλας; Κωτσόπουλος, Παντελής (2018)
Με την παρούσα διπλωματική θέλουμε να αναδείξουμε τους πρωτοπόρους της πληροφορικής στην Ελλάδα από την δεκαετία του 70’ μέχρι και σήμερα δημιουργώντας αφιερώματα και υλικό (video-εικόνες) τα οποία συγκεντρώσαμε από περιοδικά εκείνης της εποχής, το διαδίκτυο και προσωπικές συνεντεύξεις. Αρχικά καταρτίσαμε μια λίστα με τους σημαντικότερους ανθρώπους της πληροφορικής στην Ελλάδα και συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα στοιχεία για αυτούς και την πορεία τους στο χώρο τα τελευταία 40 χρόνια. Στη συνέχεια αφού συντάξαμε την κατάλληλη επιστολή ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να μας παραχωρήσουν μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη και έπειτα αποδελτιώσαμε το υλικό και δημιουργήσαμε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για κάθε πρωτοπόρο στηριζόμενοι σε στοιχεία που αντλήσαμε από την συνέντευξη μαζί τους, το διαδίκτυο, εφημερίδες και περιοδικά εκείνης της εποχής. Στο αρχικό στάδιο συντάχθηκαν οι επιστολές, αναζητήθηκαν στοιχεία, φωτογραφίες και προσωπικό υλικό για κάθε πρωτοπόρο και κανονίστηκε μια συνέντευξη μαζί τους στον προσωπικό τους χώρο. Προκειμένου να δημιουργήσουμε το αφιέρωμα για κάθε πρωτοπόρο, λάβαμε υπόψιν μας την πορεία του στον χώρο της πληροφορικής τα τελευταία 30 – 40 χρόνια, τι είδους καινοτομίες εισήγαγε στον τομέα της πληροφορικής στην Ελλάδα αλλά και τη γενικότερη συνεισφορά του στην ανάπτυξη της πληροφορικής στη χώρα μας. Επιλέξαμε πρωτοπόρους τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Έγινε η αποδελτίωση της συνέντευξης και μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία που συγκεντρώσαμε δημιουργήσαμε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για κάθε πρωτοπόρο. Επιπλέον δημιουργήσαμε ένα αφιέρωμα για την πορεία της πληροφορικής στη χώρα μας με σκοπό να αναδείξουμε τα σημαντικότερα γεγονότα, τα λάθη, τις παραλείψεις αλλά και τα σωστά που έγιναν στον χώρο την τελευταία τριακονταετία. Δημιουργήσαμε επίσης ένα ολιγοσέλιδο αφιέρωμα για τους πρωτοπόρους με τους οποίους δεν καταφέραμε να έχουμε άμεση επικοινωνία αλλά τους θεωρούμε σημαντικούς στην εξέλιξη της πληροφορικής στη χώρα μας. Στο τέλος συγκρίναμε ορισμένες απαντήσεις των πρωτοπόρων σε διάφορες ερωτήσεις και προσπαθήσαμε να τις κατηγοριοποιήσουμε δημιουργώντας γραφήματα και εξάγοντας στατιστικά στοιχεία βασισμένα στις απαντήσεις που μας έδωσαν προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της πληροφορικής στη χώρα μας και τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά. Ταυτόχρονα παράχθηκαν τα τελικά βίντεο από την συνέντευξη του κάθε πρωτοπόρου αλλά και ένα βίντεο – αφιέρωμα για την εξέλιξη της πληροφορικής στην Ελλάδα