Σχολική ανάπτυξη ως ανάπτυξη εξωτερικών συνεργασιών: δομική σύζευξη σχολείου και οικογένειας - Πλακούτση, Αγγελική (2017)
Η οικογένεια και το σχολείο αποτελούν τους κυριότερους θεσμούς, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με την ανάπτυξη και την πρόοδο των παιδιών και γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία η συνεργασία τους. Στην παρούσα εργασία γίνεται λόγος για τη σχολική ανάπτυξη, η οποία επιτυγχάνεται –μεταξύ άλλων- και από τη συνεργασία με την οικογένεια. Η συνεργασία αυτή προσεγγίζεται από τη Θεωρία των Κοινωνικών Συστημάτων και επιτυγχάνεται μέσω της δομικής σύζευξης των δύο συστημάτων, της οικογένειας και του σχολείου. Πραγματοποιείται μία βιβλιογραφική ανασκόπηση της θεωρίας των συστημάτων, της δομικής σύζευξης αλλά και της συνεργασίας του σχολείου με τη οικογένεια. Για την εξαγωγή των συμπερασμάτων της έρευνάς μας, χρησιμοποιήθηκε, σαν μέσο συλλογής δεδομένων, το ερωτηματολόγιο. Η έρευνά μας αφορούσε τις απόψεις και τις εμπειρίες των εκπαιδευτικών σχετικά με τη σχέση που έχουν με τους γονείς των παιδιών. Λέξεις-κλειδιά: Σχολική ανάπτυξη, Σύστημα, Δομική Σύζευξη, Συνεργασία, Οικογένεια