Το θεατρικό παιχνίδι ως μέσο καλλιέργειας δεξιοτήτων - Παπαγεωργίου, Αικατερίνη (2017)
Η θεατρική αγωγή αποτελεί την παιδαγωγική και κοινωνική προσέγγιση του θεάτρου. Έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα με στόχο την ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών. Στην προσχολική και σχολική ηλικία καλλιεργείται μέσα από μηχανισμούς οικείους για το παιδί, όπως είναι το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί βασική δραστηριότητα των παιδιών και οδηγεί στη γνωστική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Το θεατρικό παιχνίδι ενώνει τον κόσμο του θεάτρου και του παιχνιδιού, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων. Η καλλιέργεια ικανοτήτων και δεξιοτήτων είναι μια εξελικτική διαδικασία. Αναπτύσσονται γνωστικές διεργασίες όπως η αντίληψη, η μνήμη, η σκέψη, η γλώσσα, αλλά και συναισθηματικές ικανότητες όπως η διαχείριση των συναισθημάτων και η ενσυναίσθηση. Οι γνωστικές διαδικασίες αποτελούν εκδηλώσεις της νοημοσύνης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι νοημοσύνης καθώς ο νους δεν είναι μία ολική οντότητα. Το θεατρικό παιχνίδι ενθαρρύνει την έκφραση πολλών τύπων νοημοσύνης και προσφέρει στους/στις μαθητές/ήτριες κίνητρα να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Με την παρούσα εργασία επιχειρείται η διερεύνηση της συμβολής του θεατρικού παιχνιδιού στην ενδυνάμωση της μνήμης και την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης. Όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, το θεατρικό παιχνίδι ενίσχυσε τη μνήμη των μαθητών/τριών και συνέβαλε στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.