Σχεδίαση αποστακτικής συσκευής για την πειραματική απόσταξη τσίπουρου με χρηστικά αποσπώμενα μέρη - Αρμάος, Γεώργιος (2017)
Το τσίπουρο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αποστάγματα σε όλη την Ελλάδα. Η απόσταξη τσίπουρου έχει ανέλθει σε βιομηχανικά επίπεδα με την κατασκευή και χρήση βιομηχανικών αποστακτηρών για μαζική απόσταξη και αργότερα τυποποίηση και διανομή. Παρόλα αυτά η πειραματική απόσταξη από μικρούς παραγωγούς για μη εμπορική χρήση, αποτελεί μια επίσης δημοφιλή ασχολία με την χρήση μικρότερων συσκευών απόσταξης, είτε κατασκευασμένων εξ ολοκλήρου από κατασκευαστικές εταιρείες είτε συναρμολογημένες από πιο κοινά υλικά και σκεύη καθημερινής χρήσης, όπως κατσαρόλες και χάλκινους σωλήνες. Σε κάθε περίπτωση οι πειραματικές συσκευές απόσταξης, σε ένα νόμιμο πλαίσιο, χρησιμοποιούνται το πολύ 48 ώρες τον χρόνο , καθώς τόσο είναι το χρονικό πλαίσιο στο οποίο οι μικροί παραγωγοί επιτρέπεται να πραγματοποιούν μια απόσταξη, βάση νόμου. Τις υπόλοιπες και κατά πολύ περισσότερες μέρες του χρόνου οι συσκευές αυτές παραμένουν αχρησιμοποίητες. Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η σχεδίαση μιας πειραματικής συσκευής απόσταξης, της οποίας τα αποσπώμενα μέρη θα έχουν επιπλέον ανεξάρτητη χρηστικότητα η οποία θα αφορά την καθημερινότητα του ελληνικού νοικοκυριού. Με αυτό τον τρόπο η συχνότητα χρήσης της συσκευής θα είναι εν δυνάμει καθημερινή, είτε συναρμολογημένη για την πραγματοποίηση απόσταξης είτε όχι και θα δικαιολογεί το κόστος των υλικών και της κατασκευής της.