Μετανάστες - μετανάστριες και κρατικές δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα: θεσμικές και κοινωνικές διακρίσεις - Πρασσά, Κωνσταντίνα (2017)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία μελετήθηκαν, επεξεργάστηκαν και αναλύθηκαν οι σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ των Δημόσιων-Κρατικών Υπηρεσιών και των μεταναστών-μεταναστριών που απευθύνονται σε αυτές. Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών και μεταναστριών που υπάρχει στη χώρας μας δημιουργεί δυσκολίες και αναπόφευκτα προβλήματα στους τομείς των Υπηρεσιών που τους αφορούν. Σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις συμβάλει η κακή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και το μικρό εργατικό δυναμικό που διαθέτουν οι υπηρεσίες, ώστε να τους εξυπηρετούν. Γίνονται αναφορές σε Νόμους, σε διατάξεις καθώς και σε συνθήκες που ισχύουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης αναφέρονται οι υποχρεώσεις των χωρών προς τους μετανάστες-μετανάστριες, τα δικαιώματα τους αλλά και οι υποχρεώσεις τους απέναντι στη χώρα μόνιμης παραμονής τους. Για να γίνει καλύτερη η μελέτη του φαινομένου δόθηκαν ερωτηματολόγια, τόσο σε μετανάστες-μετανάστριες όσο και σε Δημόσιους-Κρατικούς υπαλλήλους. Το ερωτηματολόγιο συντάχθηκε με βάση την ημιδομημένη συνέντευξη με ερωτήσεις ανοιχτού, κλειστού τύπου, αλλά και ερωτήσεις που οι ερωτώμενοι έπρεπε να εκφράσουν τις απόψεις τους και τη γνώμη τους. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη ανέδειξαν τις δυσκολίες συνεργασίας μεταξύ των Δημόσιων-Κρατικών Υπηρεσιών και των μεταναστών καθώς και την εμφάνισή του φαινομένου του ρατσισμού στις μεταξύ τους σχέσεις και απόψεις. Παρ’ όλα αυτά όμως υπάρχουν και φορές που κυριαρχεί η ηρεμία, η αλληλοκατανόηση και η ευγένεια κάτι που διακρίνει τους Έλληνες που σέβονται πρώτα τον εαυτό τους, την δουλειά τους, την διαφορετικότητα και πάνω από όλα την πατρίδας τους.