Εννοιολογική κατανόηση της μέσης τιμής με την αξιοποίηση ΤΠΕ - Βασίλα, Φωτεινή (2017)
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα ενίσχυσης της εννοιολογικής κατανόησης της μέσης τιμής σε μαθητές ή μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης ( Γ΄ Λυκείου) με την υποστήριξη μικρόκοσμων ειδικά κατασκευασμένων για αυτό το σκοπό. Συγκεκριμένα η έννοια προσεγγίζεται με τη βοήθεια δύο εννοιολογήσεων της, ως σοσιαλιστικού μέτρου και ως υπομοχλίου ενός αναλόγου μηχανικής όπως έχουν παρουσιαστεί από τους Watier, Lamontagne και Chartier (2011) με ιεραρχική σειρά μαθηματικής εμβρίθειας. Για τη διερεύνηση αυτού του σκοπού διεξήχθη πείραμα μεμονωμένης περίπτωσης με δύο μαθητές/τριες της Γ΄ Λυκείου και ακολουθήθηκε το σχέδιο των τριών φάσεων. Στη πρώτη φάση δόθηκε το διαγνωστικό τεστ για να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των μαθητών/τριων για την έννοια, στη δεύτερη πραγματοποιήθηκε η παρέμβαση και στην τελευταία φάση δόθηκε εκ νέου το διαγνωστικό τεστ για αναστοχασμό. Οι μαθητές/τριες μέσα από τις δραστηριότητες που αξιοποιούν τις δυνατότητες που προσφέρουν οι μικρόκοσμοι στην μαθησιακή διαδικασία, φαίνεται να απέκτησαν βαθύτερη κατανόηση της έννοιας την οποία εφαρμόζουν και στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων.