Μελέτη αξιοπιστίας και διαθεσιμότητας ενός πληροφοριακού συστήματος τηλεκπαίδευσης - Αβραμίδης, Αβραάμ (2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία προσπαθήσαμε να μελετήσουμε την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα ενός πληροφοριακού συστήματος τηλεκπαίδευσης. Αν και συναντήσαμε αρκετές δυσκολίες στην εύρεση των στοιχείων που αναζητούσαμε, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία βάση δεδομένων για τον αριθμό βλαβών αλλά και τους χρόνους επισκευής κάθε εξαρτήματος που μας ενδιέφερε. Βασισμένοι σε αυτά τα γεγονότα, επιλέξαμε τρεις πολιτικές συντήρησης, για να υλοποιήσουμε την μελέτη μας:  Συντήρηση με αποκατάσταση βλάβης χωρίς διαθέσιμα ανταλλακτικά.  Προληπτική συντήρηση με πάντα διαθέσιμα ανταλλακτικά.  Προληπτική συντήρηση με πάντα διαθέσιμα ανταλλακτικά και προσθήκη εφεδρικού εξαρτήματος με παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών. Για να υπολογίσουμε τη διαθεσιμότητα του συστήματος, κάναμε χρήση των αλυσίδων Markov συνεχούς χρόνου, για καθένα από τα παραπάνω σενάρια, και καταλήξαμε σε ποιο σενάριο αντιστοιχεί η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Με τη μέθοδο των δέντρων σφαλμάτων υπολογίσαμε την πιθανότητα να συμβεί το ανεπιθύμητο γεγονός της μελέτης μας, που είναι η διακοπή της τηλεκπαίδευσης. Τέλος, εκτιμήσαμε την αξιοπιστία του συστήματος για καθένα από τα τρία σενάρια, αλλά και προσδιορίσαμε τον μέσο χρόνο λειτουργίας του συστήματος μέχρι την πρώτη του βλάβη για κάθε σενάριο