Ο ρόλος του διαδικτύου στην παροχή τουριστικών επιχειρήσεων. Εκτίμηση των επιπτώσεων της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb στον τομέα της φιλοξενίας. - Μαρμαρά, Αναστασία (2017)
Η παρούσα εργασία αφορά το ρόλο του διαδικτύου στον τομέα των τουριστικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τις επιπτώσεις της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb στον τομέα της φιλοξενίας. Στην αρχή παρουσιάζεται η έννοια του τουρισμού και οι σύγχρονες μορφές του, καθώς και οι επιδράσεις που ασκεί στο ευρύτερο περιβάλλον. Έπειτα αναλύεται η σύνδεση μεταξύ των νέων τεχνολογιών και του τουριστικού κλάδου και συγκεκριμένα το κομμάτι του ηλεκτρονικού τουρισμού (e-tourism). Στη συνέχεια, γίνεται λόγος για μια πρωτοποριακή ιδέα της ανταλλαγής σπιτιού για διακοπές (home exchange), επικεντρώνοντας την προσοχή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb, ενώ δίνεται έμφαση στη σημασία και στις δυνατότητες της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy). Τέλος, μελετάται αν οι Έλληνες γνωρίζουν για την συγκεκριμένη πλατφόρμα και αν και πόσο συχνά τη χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, μέσω έρευνας που πραγματοποιήθηκε διανέμοντας ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν δείχνουν πως η κοινωνία τη σημερινή εποχή αν και είναι υπέρ των νέων ιδεών, διακατέχεται από μια επιφυλακτικότητα που πιθανόν οφείλεται στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Καταληκτικά, η ανάγκη της πρωτοποριακής αυτής ιδέας του τουρισμού δείχνει πως οι άνθρωποι χρειάζονται καινούριες εμπειρίες, ώστε να μπορέσουν να ‘’ξεφύγουν’’ από τους παραδοσιακούς τρόπους τουρισμού.