Η ασφάλιση της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο - Δανοχρήστου, Γεωργία (2017)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να αναδείξει το καθεστώς ευθύνης και αποζημίωσης για τις περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, γίνεται διεξοδική ανάλυση του ζητήματος μέσα από τις υπάρχουσες διεθνείς συμβάσεις οι οποίες σχετίζονται με την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο, αλλά κυρίως με την καταπολέμησή της μέσω των συμβάσεων αστικής ευθύνης και αποζημίωσης. Ειδικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει μια αναλυτική αναφορά στο διεθνές θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος από την πετρελαϊκή ρύπανση μόλις από το 1954, καθώς και στη βασική σύμβαση για τη θαλάσσια ρύπανση από τα πλοία την αποκαλούμενη MARPOL 73/78. Στη συνέχεια και έπειτα από την ανάλυση του διεθνούς πλαισίου για την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης, ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο στο οποίο θα προσεγγιστεί το ζήτημα της ευθύνης για την πετρελαϊκή ρύπανση, όπως και της αποζημίωσης και της υποχρέωσης για ασφαλιστική κάλυψη των πλοιοκτητών. Επιπλέον, θα γίνει εκτενής αναφορά στη Διεθνή Σύμβαση CLC, στη Σύμβαση FUND όπως και στο θεσμικό πλαίσιο της OPA ’90. Ακολούθως, στο τρίτο κεφάλαιο θα γίνει ειδική αναφορά στην κάλυψη της ρύπανσης από πετρελαιοειδή είτε πρόκειται για ατύχημα είτε πρόκειται για ρύπανση που προκλήθηκε υπό τις συνήθεις συνθήκες εργασίας των πλοίων από τους αλληλασφαλιστικούς οργανισμούς P&I Clubs. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο θα γίνει παρουσίαση στατιστικών διαγραμμάτων που αφορούν τις διαρροές πετρελαίου από πλοία κατά το έτος 2015, καθώς και περιγραφή της ασφαλιστικής πρακτικής σε ειδικές περιπτώσεις θαλάσσιας ρύπανσης από δεξαμενόπλοια (Braer, Sea Empress, Erika και Prestige). Η εργασία θα ολοκληρωθεί με την παράθεση ορισμένων σύντομων και περιεκτικών συμπερασμάτων.