Η πρακτική του παιχνιδιού σαν εργαλείο σχεδιαστικής διαδικασίας: η περίπτωση που διευκολύνει το συνεργασιακό σχεδιασμό (team collaborative design) σε ομάδα σχεδιασμού βιομηχανικών προϊόντων - Κεντρή, Ιωάννα (2017)
Ο εργασιακός τομέας σήμερα, βρίσκεται σε δυσμενή θέση λόγω των συνθηκών που επιβάλλονται από την οικονομική κρίση αλλά και τη ροή της εξέλιξης, που θέλει την τεχνολογία και την επιστήμη να ξεπερνούν καθημερινά τα όρια του χτες. Τα προβλήματα που αναδύονται από την νέα πραγματικότητα είναι ολοένα δύσκολα και πολύπλοκα. Με αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος να καλείται να αναπτύξει νέες δεξιότητες δημιουργικότητας και συνεργασίας για να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και απαιτήσεις του εργασιακού τομέα. Η εμφάνιση της μειωμένης παραγωγικότητας και αποδοτικότητας του εργατικού δυναμικού, λόγω των συνθηκών, θέλει τους ανάλογους φορείς να καταφεύγουν στις δυνατότητες του φαινομένου του παιχνιδιού, για να ανταπεξέλθουν της κατάστασης. Το παιχνίδι ως ένα παγκόσμιο και πολύπλοκο φαινόμενο έγινε αντικείμενο μελέτης ήδη από τα αρχαία χρόνια. Ερευνητές και μελετητές του φαινομένου μελετώντας το παιχνίδι από ποικίλες ανθρωπολογικές , κοινωνιολογικές και ψυχολογικές οπτικές συμπεραίνουν και ομοφωνούν στις θετικές επιπτώσεις του στις ανθρώπινες σωματικές, νοητικές, κοινωνικές και ψυχικές λειτουργίες, σε όλες τις ηλικίες. Τα θεαματικά οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι στον άνθρωπο προσπαθεί ο εργασιακός τομέας να εντάξει στην εργασιακή κουλτούρα του σήμερα. Στην προσπάθεια δημιουργίας ενός ευάρεστου εργασιακού περιβάλλοντος και κλίματος, ο εργασιακός τομέας καλείται να εκμεταλλευτεί με τον βέλτιστο τρόπο την έννοια του παιχνιδιού και τους δημιουργικούς μηχανισμούς του, με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών του εργατικού δυναμικού και του επιχειρηματικού κλάδου. Συγκεκριμένα η εργασία ασχολείται με τον εργασιακό κλάδο του σχεδιασμού και τις ομάδες συνεργασίας που αναπτύσσονται σε αυτόν. Στην παρούσα διπλωματική γίνεται αρχικά μια έρευνα πάνω στο φαινόμενο του παιχνιδιού με στόχο τη διερεύνηση της έννοιας, της λειτουργίας του και της συμβολής του στην ανάπτυξη του ανθρώπου. Ακολουθεί μια μελέτη που επιχειρεί να διερευνήσει τη σχέση και την αλληλεπίδραση μεταξύ της εργασίας και του παιχνιδιού, μέσα από μια θεωρητική ανάλυση αλλά και πρακτικά παραδείγματα εισαγωγής της έννοιας και των μηχανισμών μέσα στην εργασιακή δομή εταιριών. Στόχος επί τούτου, είναι η ανάδειξη της θετικής συμβολής του παιχνιδιού μέσα στο εργασιακό περιβάλλον και συγκεκριμένα η ανάδειξη του παιχνιδιού ως χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο για τον το συνεργασιακό σχεδιασμό. Η μελέτη της τελευταίας, αυτής παραμέτρου θα οδηγήσει στην ανάδειξη του σημείου που θα επιλεχθεί για τη σχεδιαστική προσέγγιση μιας πρακτικής παιχνιδιού, η οποία ενισχύεται μέσα από ένα εργαλείο αξιολόγησης, το ερωτηματολόγιο.