Διάλυση πλοίων. Δείκτες απόδοσης για τα διαλυτήρια πλοίων - Μπινιώρη, Δάφνη Παρασκευή (2017)
Η βιομηχανία των διαλύσεων είναι μία από τις τέσσερις ναυτιλιακές αγορές. Αποτελεί την ανακύκλωση των πλοίων, που για διάφορους λόγους έχουν έρθει στο τέλος της οικονομικής τους ζωής. Αυτή η διαδικασία της διάλυσης είναι αρκετά δύσκολη και ακριβή. Γι’αυτό το λόγο, το μεγαλύτερο μέρος της συνηθίζεται να πραγματοποιείται σε χώρες που η διαδικασία γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιείται το κόστος όσο το δυνατόν περισσότερο. Όμως, η ελαχιστοποίηση του κόστους προϋποθέτει την απλούστευση των βασικών διαδικασιών. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει επικίνδυνες και άσχημες συνθήκες εργασίας και επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η διάλυση και τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα που έχει έχει ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τον International Maritime Organization, που προσπαθούν να εμποδίσουν τη διάλυση σε αυτές τις χώρες ή προσπαθούν να τους δώσουν κίνητρα για να βελτιώσουν τα πρότυπά τους. Στα βελτιωμένα πρότυπα στηρίζεται η προσπάθεια εύρεσης δεικτών στην παρούσα εργασία, οι οποίοι θα δείχνουν σε ποιο βαθμό οι μονάδες της διάλυσης των πλοίων ακολουθούν τις απαιτήσεις των αρχών, και εν τέλει πόσο ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθά λειτουργούν.