Τα λεκτικά προβλήματα στη διδασκαλία των μαθηματικών και της φυσικής: μελέτη της παρουσίασης των διαδικασιών επίλυσης σε σχολικά βιβλία του γυμνασίου - Στατήρα, Σταυρούλα (2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τις διαδικασίες επίλυσης των λεκτικών προβλημάτων, μέσα από την ανάλυση των σχολικών εγχειριδίων των Μαθηματικών και της Φυσικής της Β΄ Γυμνασίου. Αρχικά, το σύνολο των προβλημάτων που περιέχουν τα δύο βιβλία αναλύεται σε σχέση με τον τρόπο επίλυσης, την πολυπλοκότητα της διατύπωσης, το περιεχόμενο και τη θέση τους σε κάθε ενότητα. Έπειτα, εστιάζουμε στα λεκτικά προβλήματα και εκθέτουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Κύριο συμπέρασμα της μελέτης μας είναι ότι η πλειονότητα των προβλημάτων, και ειδικά των λεκτικών προβλημάτων, κινούνταν σε αυστηρά μονοεπιστημονικά πλαίσια και απαιτούσαν την εφαρμογή απλών τεχνικών επίλυσης. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προέκυψαν ομοιότητες αλλά και διαφορές ανάμεσα στα δύο σχολικά εγχειρίδια. Η δημιουργική σκέψη, η διερεύνηση και η ανάπτυξη πολλαπλών στρατηγικών επίλυσης των προβλημάτων δεν φαίνεται να αποτελούν βασικές προτεραιότητες των δύο εγχειριδίων.