Η διαμόρφωση του νομικού καθεστώτος της Αρκτικής λόγω της τήξης των πάγων - Δαμαλά, Αγγελική-Λουκία (2017)
Η εργασία με τίτλο «Η Διαμόρφωση του Νομικού Καθεστώτος της Αρκτικής λόγω της τήξης των πάγων» εξετάζει την επίδραση της τήξης των πάγων της Αρκτικής ως προς τη διαμόρφωση του νομικού καθεστώτος της και του συστήματος διακυβέρνησης της, ως προς την εξέλιξη της αρκτικής ναυτιλίας και αναφορικά με τη διαμόρφωση των πολιτικών των οκτώ Aρκτικών Kρατών, της ΕΕ και ορισμένων άλλων κρατών σε σχέση με την περιοχή της Αρκτικής. Παρουσιάζεται στην παρούσα εργασία το νομικό πλαίσιο και το σύστημα διακυβέρνησης που διέπει την Αρκτική και η εξέλιξη τους τα τελευταία τριάντα έτη. Ειδικότερα, μελετάται η εξέλιξη του συστήματος διακυβέρνησης της Αρκτικής από την καθιέρωση της μη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας της Στρατηγικής για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Αρκτικής (AEPS) το 1991 μέχρι την ίδρυση του Αρκτικού Συμβουλίου με την Διακήρυξη της Οττάβα το 1996 και η συνεχής ενίσχυση του ρόλου του τελευταίου στα χρόνια που ακολούθησαν της ίδρυσης του. Επίσης, εξετάζεται η διεύρυνση του νομικού καθεστώτος και των διακυβερνητικών θεσμών της Αρκτικής, ιδίως μετά τη χαμηλή καταγραφή στα επίπεδα πάγου το 2007, με την υιοθέτηση νομικά δεσμευτικών κανόνων, την επέκταση των αρμοδιοτήτων και την ανάπτυξη των δομών του Αρκτικού Συμβουλίου. Περαιτέρω, διερευνώνται οι δυνατότητες της αρκτικής ναυτιλίας, η πιθανή συμβολή της τελευταίας στην ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου αλλά και οι ενδεχόμενες συνέπειες της στο ευαίσθητο περιβάλλον της Αρκτικής. Προσέτι, διερευνώνται οι πολιτικές των οκτώ Αρκτικών Κρατών ιδίως την τελευταία δεκαετία, η πολιτική της ΕΕ σε σχέση με την Αρκτική, αλλά και ορισμένων ασιατικών χωρών που επιδιώκουν να προωθήσουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα μέσα από τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Αρκτική. Τέλος, με βάση τη διεξαχθείσα μελέτη η εργασία καταλήγει σε ορισμένα γενικά συμπεράσματα σε σχέση το νομικό καθεστώς, τη διακυβέρνηση και τη ναυτιλία στην Αρκτική.