Applications of Non-Linear Regression Methods to RIA and IRMA Curves - Τόλιου, Κατερίνα (2017)
Η εργασία αφορά την εφαρμογή στατιστικών τεχνικών στην εκτίμηση RIA και IRMA καμπυλών που χρησιμοποιούνται ευρέως στη διάγνωση προβλημάτων στη λειτουργία του θυροειδή. Η στατιστική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την εξαγωγή των συμπερασμάτων είναι η μη-γραμμική παλινδρόμηση. Διαθέτουμε κάποια δεδομένα από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης που αναφέρονται σε μετρήσεις των τριών ορμονών του θυροειδή (TSH , FT4 and FT3). Στο εργαστήριο του ΑΧΕΠΑ, διενεργούνται δύο είδη χημικών αντιδράσεων – οι ανταγωνιστικές και οι μη ανταγωνιστικές – ανάλογα με την ορμόνη που εξετάζεται και μελετώνται οι κρούσεις ανά λεπτό ως συνάρτηση γνωστών επιπέδων δόσης της ορμόνης. Στηριζόμενοι σε αυτά τα δεδομένα κατασκευάζονται καμπύλες χρησιμοποιώντας ως απόκριση τις κρούσεις ανά λεπτό και ως ανεξάρτητη μεταβλητή τη δόση (dose). Σε αυτή την εργασία η κατασκευή των καμπυλών υλοποιείται, χρησιμοποιώντας τις λογιστικές συναρτήσεις, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική στο εργαστήριο του ΑΧΕΠΑ που χρησιμοποιεί μια μέθοδο βασισμένη σε μονότονο spline. Στη πράξη, οι καμπύλες αφού ελεγχθούν για την ορθότητά τους βάσει κάποιων controls, χρησιμοποιούνται από το εργαστήριο για τις αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών. Βασιζόμενοι στις μετρήσεις των ορμονών που προκύπτουν από τις καμπύλες διενεργείται η διάγνωση αυξημένου ή μη επίπεδου μιας ορμόνης που σχετίζεται με την υπερλειτουργία ή υπολειτουργία του θυροειδή.