Η διερεύνηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου - Μουρατίδης, Κωνσταντίνος (2017)
Ο θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί μία ειδική μορφή τουρισμού παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνωρίζεται ως ένας δυναμικός τομέας της σύγχρονης διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας. Στις ημέρες μας, τα ταξίδια με θρησκευτικό προσανατολισμό διαμορφώνουν μία τουριστική αγορά, η οποία αντιπροσωπεύει περισσότερους από 300 εκατομμύρια ταξιδιώτες, με την πλειοψηφία εξ’ αυτών να ανήκει στον χριστιανικό κόσμο. Ως ειδική μορφή τουρισμού με μεγάλη οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και περιβαλλοντική σημασία συμβάλλει στην ενίσχυση περιοχών που διαθέτουν θρησκευτικά μνημεία και προσφέρει αξιόλογες αναπτυξιακές προοπτικές για ολόκληρη τη χώρα. Στην παρούσα διπλωματική εργασία αρχικά επιδιώκεται ο προσδιορισμός του τουριστικού φαινομένου, μέσα από την εννοιολογική οριοθέτηση του τουρισμού, την αναφορά στην ιστορική του εξέλιξη, την εκτίμηση των παραγόντων που οδήγησαν στην τουριστική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις που αυτή επιφέρει στην οικονομία, την κοινωνία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον των περιοχών όπου αναπτύσσεται, καθώς επίσης και των παραγόντων που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο θρησκευτικός τουρισμός. Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Διεθνή και Ελληνικό τουρισμό και την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων τους που διαμορφώνουν τις προοπτικές για την περαιτέρω εξέλιξη τους. Εν συνεχεία επιχειρείται η εννοιολογική οριοθέτηση του θρησκευτικού τουρισμού, η παρουσίαση της ιστορικής του εξέλιξης, η διάκριση μεταξύ θρησκευτικού τουρίστα και προσκυνητή, όπως επίσης η διαφοροποίηση θρησκευτικού τουρισμού και προσκυνήματος. Ακολουθεί η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα και του ρόλου που διαδραματίζει αυτή η ειδική μορφή τουρισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η αναζήτηση περαιτέρω προοπτικών ανάπτυξης μέσω της διερεύνησης δυο νέων τουριστικών αγορών, της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του εσωτερικού θρησκευτικού τουρισμού. Ειδικότερα, η μελέτη περίπτωσης επικεντρώνεται στην ανάδειξη της σημασίας του θρησκευτικού τουρισμού για το νησί της Λέσβου, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι δυο ηπείρων, δυο πολιτισμών, δυο θρησκειών και δυο λαών, διαθέτοντας ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικούς και προσκυνηματικούς πόρους που δύνανται να συμβάλλουν τόσο στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την καθιέρωση της Λέσβου σε κορυφαίο προσκυνηματικό προορισμό όσο και στην ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιφέρεια του Βόρειο-Ανατολικού Αιγαίου.