Στοχαστική μοντελοποίηση ενός συστήματος βιομηχανικού εξοπλισμού - Μητροφάνη, Ιωάννα (2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με την αξιοπιστία και τη διαθεσιμότητα συστημάτων και συγκεκριμένα ενός συστήματος αντλιών. Στόχος της διπλωματικής είναι η μελέτη και αξιολόγηση της αξιοπιστίας ενός βιομηχανικού εξοπλισμού, αντλώντας πραγματικά στοιχεία από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται η μοντελοποίηση τεσσάρων, διαφορετικών ειδών αντλιών, παρουσιάζονται τα διαγράμματα Μαρκοβιανών καταστάσεων. Για τον προσδιορισμό της διαθεσιμότητας του συστήματος δημιουργούνται και αναλύονται τα δέντρα σφαλμάτων. Ακόμα, υπολογίζεται η διαθεσιμότητα και ένας ακόμα σημαντικός δείκτης αξιοπιστίας ο Μέσος Χρόνος Μέχρι την Εμφάνιση Βλάβης (MTΤF). Επιπροσθέτως, εφαρμόζεται στο σύστημα ένας ακόμα σημαντικός δείκτης, η ασυμπτωτική διαθεσιμότητα και παρουσιάζεται διαγραμματικά (με τη βοήθεια του Matlab) πώς κάθε παράμετρος επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του συστήματος. Τέλος, συμπεριλαμβάνονται στοιχεία κόστους για κάθε είδος βλάβης ανά είδος αντλίας. Η ανάλυση που αναφέρθηκε προηγούμενα δίνει σημαντικές πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση του συστήματος, ενώ παράλληλα δίνονται ευκαιρίες για βελτιώσεις, όπου υπάρχει ανάγκη. Έτσι, τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής μπορούν να οδηγήσουν σε καθορισμό στρατηγικών συντήρησης, είτε με τη δημιουργία σχεδίων προληπτικής συντήρησης, είτε επισκευαστικής τον καθορισμό άλλων ενεργειών (αλλαγές σχεδιασμού, διαχείριση ανταλλακτικών κ.λπ.).