Μελέτη, σχεδιασμός και κατασκευή πειραματικής ιδιοσυσκευής κάμψης για εργαστηριακές επιδείξεις. - Γεωργούλης, Δημήτριος (2017)
Η παρουσίαση με κατανοητό αλλά κι επιστημονικό τρόπο ενός μαθήματος στον φοιτητή μέσω πειραματικών διαδικασιών τον βοηθάει στην καλύτερη και σε βάθος κατανόησή του. Στα πλαίσια συμπλήρωσης και αναβάθμισης του εργαστηριακού εξοπλισμού του εργαστηρίου Αντοχής Υλικών του τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, προέκυψε η ιδέα δημιουργίας μιας πειραματικής ιδιοσυσκευής δοκιμών κάμψης. Πρόκειται για μια συσκευή που με φιλική και κατανοητή χρήση καταφέρνει με πολύ απλό τρόπο να απεικονίσει τις πειραματικές μετρήσεις δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές να καταλάβουν πρακτικά την θεωρία της κάμψης. Σ’ ένα πείραμα κάμψης ενός δοκιμίου, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την αντοχή και τα μηχανικά χαρακτηριστικά του υλικού του δοκιμίου. Χρήσιμο είναι αυτές οι πειραματικές μετρήσεις να μπορούν να οδηγηθούν σε έναν ΗΥ, για παραπέρα απεικόνιση και επεξεργασία. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, καταφέραμε να κατασκευάσουμε την πειραματική ιδιοσυσκευή κάμψης, να την εξοπλίσουμε με τα κατάλληλα όργανα και αισθητήρια και να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πειραματικών δοκιμών κάμψης δοκιμίων από διάφορα μεταλλικά υλικά. Με την βοήθεια ηλεκτρονικού ελέγχου και κατάλληλου λογισμικού οι μετρήσεις στο μέλλον θα μπορέσουν να απεικονιστούν σε Η/Υ και το μάθημα της Αντοχής Υλικών να αποκτήσει ένα αξιόλογο εργαστήριο για Μηχανικούς στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.