Μαθηματική μοντελοποίηση αιωρημάτων με άκαμπτα σφαιρικά σωματίδια - Κοσμίδου, Ειρήνη (2017)
Στην παρούσα εργασία θα εξετάσουμε τρία προβλήματα ροής γύρω από σφαιρικά σωματίδια. Η γνώση της ρεολογίας τέτοιου είδους συστημάτων είναι πολύ σημαντική αφού χρησιμοποιούνται σε μεγάλο αριθμό φυσικών και βιομηχανικών διεργασιών όπως χύτευση με έγχυση, επεξεργασία ορυκτών, βιοφυσικά συστήματα, σύνθετα υλικά κ.α. Το 1851 ο Ιρλανδός George Gabriel Stokes, προέβη στον υπολογισμό μιας έκφρασης γνωστή σήμερα ως νόμος του Stokes για την δύναμη τριβής, ή αλλιώς οπισθέλκουσα δύναμη, η οποία ασκείται σε σφαιρικό σωματίδιο το οποίο καθιζάνει σε μόνιμη κατάσταση μέσα σε Νευτώνειο ρευστό. Ο νόμος αυτός προέκυψε από την επίλυση των εξισώσεων Navier-Stokes στην περίπτωση που οι αδρανειακές δυνάμεις είναι μικρές σε σύγκριση με τις ιξώδεις και η ταχύτητα του ρευστού αργή.