Αξιολόγηση των συστημάτων εκπαίδευσης του προσωπικού επιχειρήσεων, υπό την οπτική διαφορετικών ενδιαφερόμενων ομάδων - Βαλλιανάτου, Ναυσικά (2017)
Η σημερινή εργασιακή πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από διαρκείς εξελίξεις και μεταβολές σε πολλούς τομείς, γεγονός που καθιστά τη συμβολή της εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης των υπαλλήλων αναπόσπαστο κομμάτι τόσο για την επαγγελματική τους εξέλιξη, όσο και για την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται. Η ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση στοχεύει στη συμπλήρωση, την ανατροφοδότηση και την επικαιροποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία τα επαγγελματικά τους καθήκοντα. Η παρούσα μελέτη έχει ως ερευνητικό αντικείμενο την αξιολόγηση των συστημάτων ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης υπό την οπτική των εργαζόμενων - επιμορφούμενων και των διευθυντών/τριών αυτών. Για το σκοπό αυτό επιλέχθηκε και εξετάστηκε ένα δείγμα 83 ατόμων, τα οποία απασχολούνται σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν οργανωμένο και τακτικό σύστημα εκπαίδευσης προσωπικού. Ως εργαλεία συλλογής δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν το ερωτηματολόγιο για την ομάδα των επιμορφούμενων και η δομημένη ποιοτική συνέντευξη για την ομάδα των διευθυντικών στελεχών. Η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων της έρευνας έδειξε ότι οι εργαζόμενοι/ες είναι αρκετά ικανοποιημένοι/ες από την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση, θεωρώντας ότι έχουν αποκομίσει τα περισσότερα από τα οφέλη που προτείνει η σχετική βιβλιογραφία. Επίσης θεωρούν ότι αξιοποιούν σε μεγάλο βαθμό κατά την εργασιακή πρακτική, τις περισσότερες από τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αποκόμισαν από την ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση. Επιθυμούν εντούτοις, επιπλέον επιμόρφωση σε στοχεύοντας στους βασικούς τομείς της επαγγελματικής βελτίωσης που προτείνονται από τη βιβλιογραφία. Οι διευθυντές/τριες από την άλλη, είναι αρκετά ικανοποιημένοι/ες από το σύστημα εκπαίδευσης της επιχείρησής τους, θεωρώντας ότι αυτό βοηθά πολύ τους/τις εργαζόμενους/ες στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν στο χώρο εργασίας, αλλά και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Ωστόσο εκτιμούν ότι η εκπαίδευση έχει μέτρια συμβολή στην εκτέλεση των εργασιακών καθηκόντων των εργαζομένων. Ακόμα πιστεύουν ότι λόγω της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης υπάρχει εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους και μείωση του χρόνου αντιμετώπισης προβλημάτων. Τέλος επισημαίνουν τα προβλήματα που προκύπτουν στο κάθε τμήμα και στην επιχείρηση συνολικά από τη συμμετοχή των εργαζομένων σε ενδοεπιχειρησιακά εκπαιδευτικά προγράμματα.