Η συμβολή των ναυλωμένων πτήσεων (charters) στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας. - Καλλιπολίτη, Ευρυδίκη (2017)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία προσεγγίζει το θέμα των ναυλωμένων πτήσεων και το πως αυτές συμβάλουν στην τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας. Οι αεροπορικές εταιρείες ναυλωμένων πτήσεων αποτελούν μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις στο χώρο των αερομεταφορών. Η εξάπλωση του φαινομένου των αεροπορικών εταιριών ναυλωμένων πτήσεων από τις Η.Π.Α. προς την Ευρώπη και ακολούθως στην Ν.Α. Ασία, έχει επηρεάσει και την αεροπορική κίνηση προς την Ελλάδα. Ο έντονος ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά των αερομεταφορών, η πολιτική των Tour Operators και η στροφή τους προς αυτού του τύπου τους αερομεταφορείς έναντι των ναυλωμένων πτήσεων, που παραδοσιακά κάλυπταν τις ανάγκες μετακίνησης των τουριστικών ρευμάτων από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη προς τους παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, καθώς και οι στρατηγικές επιλογές των αερομεταφορών διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο ανταγωνισμού. Σε αυτό το νέο πλαίσιο η ισχυροποίηση της θέσης των αερομεταφορέων ναυλωμένων πτήσεων περιλαμβάνει και την επέκτασή τους σε αγορές που παραδοσιακά καλύπτονταν από τις ναυλωμένες πτήσεις, όπως αυτή της Ελλάδας. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας σε σχέση με τις κυριότερες πηγές προέλευσης τουριστικών ρευμάτων, το στοιχείο της αερομεταφοράς αποτελεί σημαντικό συντελεστή του συνολικού κόστους των διακοπών των αλλοδαπών τουριστών στην χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο, η εξέλιξη της τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στον τομέα των αεροπορικών ταξιδιών και ειδικότερα, με την διακίνηση των ταξιδιωτών προς τους τουριστικούς προορισμούς. Οι ναυλωμένες πτήσεις αποτελούν βασικό παράγοντα στην ανάπτυξη του τουρισμού της Ελλάδας και ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των ελληνικών νησιών. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄70 έγινε αντιληπτό, ότι χωρίς την ύπαρξη (σε κοντινή απόσταση) αεροδρομίου είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής: όπου λειτουργούσε αεροδρόμιο, η ανάπτυξη της περιοχής ήταν σχεδόν δεδομένη. Αντιμέτωποι με ένα νέο διεθνές περιβάλλον αερομεταφορών και τουριστικής μετακίνησης διαπιστώνουμε μεταξύ άλλων, τις αλλαγές στα επιχειρησιακά μοντέλα των αερομεταφορέων προκειμένου να ανταποκριθούν στον νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί καθώς και την ανάδειξη του τουρισμού, ως βασικού αναπτυξιακού πυλώνα, γεγονός που αντανακλάται και στον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια από εδραιωμένους αλλά κυρίως από ανερχόμενους ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς.